Finn ut mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Å eie sin egen bolig gir frihet og trygghet
Bolig er en av pilarene i den norske velferden, og de aller fleste nordmenn bor godt i egen, eid bolig. NBBL er opptatt av at det framover føres en langsiktig, forutsigbar boligpolitikk som viderefører og utvikler boligsektoren. Slik kan enda flere ha råd til å etablere seg med egen eid bolig med de fordelene dette innebærer for den enkelte, men også for samfunnet.
Flere må få muligheten til å eie sin egen bolig
Å eie sin egen bolig gir trygghet og forutsigbarhet i livet. Når folk flest eier sin egen bolig, gir det en jevnere formuesfordeling i samfunnet. De siste årene har vi sett en nedgang i andelen som eier sin egen bolig, særlig blant lavinntektsgrupper. NBBL jobber for at denne negative trenden skal snu.
Boligbyggelagenes boligetableringsmodeller – som «leie-til-eie» og «Deleie» – gjør veien inn i boligmarkedet lettere. Men den grunnleggende utfordringen er at det må bygges langt flere boliger der folk ønsker å bo. Høyere boligbygging vil bidra til å stagge prisveksten, og gjøre boligdrømmen oppnåelig for flere.
Øk egenkapitalkrav til sekundærboliger og styrk BSU-ordningen
Per 01.01.2025 ber bankene om 10 prosent egenkapital for førstegangskjøpere, dette kan bidra til at flere får råd til å kjøpe sin første bolig. Vi mener likevel at egenkapitalkravet til sekundærboliger må økes og sekundærbolig bør skattlegges mer.
BSU-ordningen stimulerer ungdom til å legge seg opp nødvendig egenkapital. Det årlige sparebeløpet bør være 50.000 kroner, og det totale sparebeløpet bør økes til 500.000 kroner.
Utvidet startlån-ordning
Tidligere kunne unge i etableringsfasen søke om startlån i Husbanken. I dag er startlån forbeholdt vanskeligstilte på boligmarkedet. Vi mener dette er galt. Startlån må også kunne gis til unge med moderate inntekter, liten mulighet til å spare opp egenkapital, men evne til å betjene et boliglån.
Gode og tilrettelagte boliger for eldre
NBBLs mål er at eldre skal kunne bo trygt og godt i egen bolig så lenge de kan og ønsker. I årene som kommer vil andelen eldre i Norge øke kraftig. Derfor er det et stort behov for egnede boliger for denne aldersgruppen.
Det må bygges nye, tilpassede boliger – bl.a. såkalte Trygghetsboliger – til de som er for friske for et institusjonstilbud, men som ikke kan bli boende i egen bolig. Det er også behov for å oppgradere eldre, eksisterende boliger slik at de blir mer aldersvennlige. Å etterinstallere heis i lavblokker utvider tilbudet av boliger egnet for eldre. Det er bra for beboerne som slipper å flytte, og lønnsomt for samfunnet.
Leie-til-eie
Mange boligbyggelag tilbyr alternative veier inn i boligmarkedet, slik som leie-til-eie, Bostart og Deleie.
Her kan du lese mer om disse konseptene og hvem som tilbyr dem.