Arendalsuka: For lav nyboligbygging gir boligkrise
Dette var tema for debatten som NBBL, Boligprodusentene og Norges Eiendomsmeglerforbund arrangerte på «NBBLs Boligdag» på Arendalsuka.
Alt avhenger av når vi får boligbyggingen opp igjen
- Vi har vært, og er, i en periode med høy rente, dyrtid og høye byggekostnader, likevel holder boligprisene seg høye. Det er kritisk lav boligbygging - omtrent halvparten av hva boligbehovet er. Det er vanskelig for boligbyggerne å bygge, og det er vanskelig for boligkjøperne å kjøpe. Effekten ser vi om et par år. Alt avhenger av når vi får boligbyggingen opp igjen, sa sjeføkonom i NBBL, Hilde Midtsem som startet debatten.
Situasjonen understøttes av fakta
At det blir vanskeligere for en typisk førstegangskjøper av bolig er ikke noe vi bare tror, det viser NBBLs Førstehjemindeks. Her kommer det frem at en typisk førstehjemkjøper i Norge hadde råd til 14,2 % av solgte boliger i 2023. I Oslo var tallet 3,1%. I 2010 var de samme tallene henholdsvis 39,9% for Norge og 38,8% for Oslo.
Dysfunksjonelt plansystem
Byggekostnadene har økt kraftig, men tomtekostnadene har økt mer. I Plan- og bygningsloven står det at kommunene har plikt til å sikre tilstrekkelig boligbygging. Likevel er det for mange som ikke ligger i forkant med tilstrekkelig antall byggeklare tomter. Mens de kommunene som har tilstrekkelig byggeklare tomter i forhold til befolkningsvekst, klarer å holde boligpriser nede.
- Man må innse hvor dysfunksjonelt plansystemet har blitt. Man må forenkle planprosessene, og kommuner må prioritere boligbygging tidsmessig. Tid er penger, og når du ikke har nok tomter bruker du enda mer tid på å planlegge, sa Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
Forenklinger må fylles med innhold
Både politikere og bransjen er enige om at forenkling av regelverk er nødvendig, men det blir sjelden mer konkret. I debatten tok Bård Folke Fredriksen til ordet for å fylle forenkling med innhold, og han foreslo tre lavthengende frukter som kan iverksette umiddelbart:
1) Hva trenger ikke å være søknadspliktig? Kommunene praktiserer dette forskjellig. Da er ikke lovverket klart nok.
2) Departementets høring om grunneierbidrag i plan og bygningsloven bør iverksettes, bare ikke hør for mye på KS!
3) Antall bestemmelser bare øker. En kommuneplan skal ikke være mer detaljert enn den må, da blir den vanskelig å få gjennomført. Det står til og med i departementets veileder.
Dette vil forandre Norge på sikt
- Det er nå boligbyggingskrisen kommer fordi nye prosjekter ikke har blitt igangsatt de to siste årene, samtidig som det er høyest befolkningsvekt på mange år. Vi bygger boliger for de få, ikke for de mange. Dette vil forandre Norge på sikt, avsluttet Fredriksen.
Les også: Arendalsuka: En boligkrise som er krevende både for boligkjøpere og boligbyggere