Arendalsuka: En boligkrise som er krevende både for boligkjøpere og boligbyggere
Disse store boligpolitiske utfordringene var rammen for arrangementet til Norske boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Husbanken på Arendalsukas andre dag.
Hva må til?
– Det aller viktigste er økt tilrettelegging fra kommune og stat til bygging av nye boliger. Det betyr i praksis å forenkle plan- og bygningsloven slik at det blir mulig med rask og effektiv saksbehandling. Så må staten gjennomgå sin rolle, både som innsigelsesmyndighet og sektormyndighet i planprosessen. Samt at det må settes tydelige grenser for hvilke krav kommunene kan stille i en reguleringsplan. Kommune og stat må bidra til økt fart, ikke bremse, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
Husbanken er viktig der markedet svikter
– Husbanken er viktig, men kan også få en enda viktigere rolle både for nyboligbygging og oppgradering. Da må Husbanken få økt låneramme, samtidig som nye og eksisterende ordninger må få bedre og mer fleksible vilkår. For eksempel ved at unge med fast jobb og betjeningsevne, men ikke tilstrekkelig egenkapital kan få startlån for å dekke egenkapitalkravet. Det er meningsløst at de som kan betjene et lån, blir henvist til leiemarkedet. I tillegg må Husbanken i enda større grad bidra med innovasjon og kunnskap, sier Fredriksen.
Boligkrise gir velferdskrise
– Dagens manglende boligforsyning vil kunne prege norsk økonomi og velferdsutvikling i lang tid fremover. Flere husstander, herunder enslige og andre med ordinære og lavere inntekter, vil få større utfordringer med å kjøpe bolig. Særlig i pressområdene vil mangel på nye boliger og prisutviklingen føre til at de økonomiske forskjellene forsterkes. Det er ikke en ønsket utvikling for noen, sier Fredriksen.
Les også: Arendalsuka: For lav nyboligbygging gir boligkrise