Søppelet kommer frem når snøen smelter. Gårdsplassen er full av sand etter isete føre. Vinteren som har holdt oss inne slipper taket. Vi får behov for å gå ut. Treffe folk. Gjøre ting sammen. Være med på dugnad i borettslaget. Men det er kanskje ikke det du forbinder med dugnad i disse dager?

Våren 2020 vil for alltid gi ordet dugnad en ny betydning. Vi er midt i landets, og verdens viktigste fellesdugnad siden oppbygningen etter 2. verdenskrig. Det er en ny krig som nå samler oss til dugnad – krigen mot koronaviruset. En dugnad som består i å ha minst mulig fysisk kontakt. Hindre spredning. Beskytte de mest sårbare. Ta hensyn til  helsevesenet og heltene som jobber der slik at de kan hjelpe flest mulig syke. Slagordet som Sykepleierforbundet bruker: «Vi blir på jobb for deg. Du blir hjemme for oss» beskriver dugnaden så presist.

Dugnad der vi bor

Den dugnaden som er vårens sikreste tegn, er av en annen og positiv art. Det er dugnad i borettslag og sameier. Vi utfører praktiske oppgaver og har det hyggelig sosialt med naboene. Denne våren må dette endres fordi vi er i en annen viktigere dugnad.

Ordet «dugnad» kommer fra det gammelnorske ordet dugnaðr som betyr hjelp og støtte. Fra 1600 tallet ble det også brukt om festen som avslutta dugnaden.

Den første delen av dugnaden som handler om å løse praktiske oppgaver kan vi ta nå, men i en annerledes form, og uten samling av mange folk. Så får vi ta festen når situasjonen tilsier at det er forsvarlig.

Det er viktigere enn noen gang å ha det trivelig

Våren kommer og gir oss håp. Lys og sol gjør noe godt med oss. Vi lukter nye lukter. Vi hører nye lyder. Vi ser nye farger. Hestehoven har den sterke evnen til å løfte seg frem til tross for både søppel, grus, og til og med asfalt. Blåveisen titter frem selv om løvet ligger som et teppe over. De strekker seg mot lyset. Det er godt å se at blomstene trosser hindringer. Men omgivelsene rundt husene våre er mye mer enn blåveis og hestehov. Plenen må rakes, og gårdsplassen kostes. Blomster skal plantes i tomme krukker, og redskapsboden trenger kanskje et strøk maling. Søppel må plukkes, og vårt felles tørkestativ trenger nye snorer.

Det blir bra i år også

Jeg er helt sikker på at beboere i borettslag og sameier finner sin egen måte å gjøre området sitt ryddig og pent på også i år. Forskjellen er at ikke alle kan være ute på en gang, men at oppgavene spres over tid. En annen forskjell er at vi ikke kan samles rundt kaffekoppen, hvetekringla eller pølsene ved bålet. Ungene kan ikke være sammen i store flokker på lekeplassen. Men ved å fordele oppgaver til bestemte tider kan vi få gjort alt det praktiske som må gjøres slik at området vi bor i blir trivelig. Da legger vi også til rette for et hyggelig bomiljø når vi kan møtes igjen ute ved fellesgrillen eller i sandkassa. Samtidig blir det et pent område å se ut på fra hver vår balkong mens fraværsdugnaden pågår.

Koronadugnaden har forandret måten vi er sammen på

Koronapandemien vil helt sikkert også påvirke formene vi er sammen på i framtida. For verden vil forandre seg etter dette. Vi vil gjøre mye mer digitalt. Men vi vil også i større grad forstå betydningen av å være sammen. Min sterke oppfordring er at vi alle er med på fraværsdugnaden til myndighetene sier den er over. Og at vi fortsetter med dugnad etter det, men gjør det til en samværsdugnad. Verken fellesskap med andre eller dugnaden i borettslaget løses i sin helhet over internett. Vi trenger fysisk kontakt.

Tilbake
Forfatter
Tonje Rock Løwer
Kommunikasjonsdirektør
trl@nbbl.no
@tonjerock