Onsdagsutsynet uke 18
Uken som var:
Moderat økning i detaljhandelen i mars
Detaljhandelen økte 0,3 prosent fra februar til mars, ifølge sesongjusterte tall for Statistisk sentralbyrås Varehandelsindeks. Økningen kom etter nedgang to måneder på rad. I årets tre første måneder sett under ett har detaljhandelen falt med 0,4 prosent. Selv om utviklingen i mars kan kalles moderat, vitner trenden i tallene om at det fortsatt er lite futt i husholdningenes varekjøp.
Litt færre konkurser i første kvartal
Mandag denne uka fikk vi tall for åpnede konkurser i første kvartal fra SSB. Som figuren under viser, har antallet konkurser gradvis økt siden midten av 2022, til en foreløpig topp i fjerde kvartal i fjor. I første kvartal falt antallet konkurser litt og var om lag 14 prosent lavere enn i første kvartal i fjor. Antall konkurser er fortsatt betydelig lavere enn i 2019.
I bygge- og anleggsnæringen har antall konkurser gradvis økt de siste to årene, men heller ikke her er antallet konkurser unormalt høyt foreløpig på aggregert nivå.
Konsumprisveksten avtok i Eurosonen
Kjerneinflasjonen i Eurosonen falt fra februar til mars, ifølge et flash-estimat fra Eurostat som kom tirsdag. Når prisene på mat og energi holdes utenom, falt tolvmånedersveksten konsumprisene i Eurosonen fra 2,9 til 2,7 prosent i mars. Samlet konsumprisindeks holdt seg uendret på 2,4 prosent.
De siste inflasjonstallene er gode nyheter. Siden mars i fjor har kjerneinflasjonen gradvis avtatt i Eurosonen, og de siste tallene vitner om at utviklingen går i riktig retning. Dette bidrar til å styrke sannsynligheten for at Den europeiske sentralbanken kutter renten første gang i juni.
Amerikansk BNP-vekst sakket farten
I første kvartal vokste amerikansk BNP med 1,6 prosent målt som årlig rate. Kvartalsveksten roet seg betraktelig fra fjerde kvartal, da BNP vokste med sterke 3,4 prosent. Lavere veksttakt i økonomien skyldes ifølge nedbremsinger i forbruksutgifter blant annet. Selv om aktivitetsveksten dempet seg litt, er marsjfarten i amerikansk økonomi fortsatt rimelig sterk. Det internasjonale pengefondet anslo i sine siste prognoser at amerikansk BNP vil vokse 2,7 prosent i 2024. I Eurosonen anslås til sammenligning BNP å vokse med langt mer beskjedne 0,8 prosent.
Uken som kommer:
Rentebeslutning i Norge
Førstkommende fredag er det rentebeslutning i Norges Bank. Dette er et såkalt mellommøte, som betyr at sentralbanken ikke publiserer nye anslag for økonomien og rentebanen. Styringsrenten holdes trolig uendret på 4,5 prosent. Spenningen knytter seg til budskapet, om det fortsatt er sannsynlig at første rentekutt kommer til høsten.
På pressekonferansen før påske var sentralbankens budskap at renten trolig kuttes en gang til høsten, sannsynligvis september. Siden da har vi konsumprisveksten i mars avtatt litt mer enn forventet i mars. Arbeidsledigheten har utviklet seg i tråd med anslagene.
Sannsynligheten for at Norges Bank kutter renten i september er likevel redusert siden forrige rentemøte. Det er hovedsakelig tre grunner til dette:
- Resultatene fra frontfagoppgjøret peker mot at lønnsveksten i år blir litt høyere enn det Norges Bank la til grunn.
- Samtidig har kronen svekket seg litt de siste ukene. Svakere krone bidrar til økt inflasjonspress fordi varene som importeres til Norge, blir dyrere.
- Trolig vil Norges Bank vente med å kutte renten til de store sentralbankene har gjort det. Dersom norske markedsrenter blir relativt sett lavere enn utenlandske, slik at rentedifferansen mot utlandet reduseres, trekker det isolert sett i retning av en svakere kronekurs. Det vil sentralbanken unngå. I Eurosonen går det trolig mot første rentekutt i juni. I USA priser markedet for øyeblikket inn at første rentekutt først kommer i september.
Boligpriser fra Eiendom Norge
Mandag neste uke publiserer Eiendom Norge boligprisstatistikk for april. Hittil i år har boligprisene økt kraftig. I mars var boligprisene 5,9 prosent høyere enn i desember i fjor.
Boligprisveksten har vært sterkere enn rente- og inntektsutviklingen skulle tilsi. Reallønnsnedgang og kraftige renteøkninger bidro til at husholdningene fikk svekket kjøpekraft i fjor. Dette trekker isolert sett i retning av å dempe boligprisveksten fremover. Samtidig har husholdningene blitt stadig mer optimistiske i sine forventninger til boligprisene fremover. Denne utviklingen fortsatte i april, ifølge NBBLs Boligmarkedsbarometer. Et stort flertall oppfatter at rentetoppen er nådd. Sammen med utsikter til relativt god lønnsvekst i år tror vi dette bidrar til at boligprisene vil vokse moderat i månedene fremover. Vi anslår en sesongjustert månedsvekst på 0,5 prosent fra mars til april.
Internasjonalt: Rentebeslutning i USA
Også i USA er det rentebeslutning denne uka, og sentralbanken Fed holder sin pressekonferanse onsdag. Det er på forhånd bredt forventet at styringsrenten holdes uendret på 5,25-5,5.
Siden forrige rentemøte er markedets forventninger til første rentekutt skjøvet ut i tid. Det er et resultat av sterke arbeidsmarkedstall og litt mer seiglivet inflasjon enn forventet. Markedsprisingen indikerer nå en forventing om at første rentekutt kommer i september.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 88 643