Vil du bli Ketils kollega?
Som spesialrådgiver inngår man i NBBLs avdeling for interessepolitikk og jus med åtte ansatte, og én av dem er Ketil Krogstad, som er spesialrådgiver innen samme felt og har jobbet i NBBL i sju år. Han forteller at man i denne jobben opparbeider seg betydelig kompetanse innen politisk påvirkning.
– Vår oppgave er jo å skape resultater og å ivareta interessene til boligbyggelagene, som i mange tilfeller er langt fremme når det gjelder møtet mellom behovet for flere boliger på den ene sida, og klimakrisa, miljøutfordringer og energispørsmål på den andre. Andre boligbyggelag trenger at vi går foran, samler inn relevant kunnskap og kommer opp med politiske løsninger.
Her finner du stillingsutlysningen.
Påvirker politikken
Et eksempel er hvordan Ketil og kolleger jobbet med regjeringens handlingsplan for energieffektivisering av bygg, som kom i fjor høst.
– Høsten 2023 oppnådde vi et kjempegodt resultat med en økning til 3,5 milliarder kroner til energieffektivisering i bygg. Dette er penger som borettslag og sameier kan bruke til kartlegging og investeringer for å redusere energibruken. Med andre ord: et veldig matnyttig og helt avgjørende arbeid for at norske husholdninger kan bidra i det grønne skiftet, forteller Ketil.
– Helt konkret: Hvordan jobber NBBL for å påvirke interessepolitisk innen energi, klima og miljø, Ketil?
– Først må man ha det faglige grunnlaget i en politisk sak på plass. Det kan for eksempel være gjennom å selv gjøre, eller bestille, mindre utredninger. Så er det å identifisere hvordan boligbyggelagene og deres medlemmers interesser er berørt – og på den måten finne en riktig posisjon for NBBL. I tillegg er det veldig viktig å faktisk utvikle forslag til løsninger; vi må rett og slett foreslå endringer i virkemidler, slik som økonomiske insentiver eller regulering. Så er det å kommunisere hva problemet og løsningen er.
Tverrfaglig arbeidsmiljø
Han forteller at en stor del av jobben er å jobbe aktivt med formidling i media, fagpresse og sosiale medier, og at man som spesialrådgiver ofte samarbeider med NBBLs administrerende direktør og kommunikasjonsavdelingen om dette.
Avdelingen for interessepolitikk og juss har dessuten et tverrfaglig miljø, hvor Ketil har kolleger med bakgrunn i blant annet juss, ingeniørfag, økonomi og samfunnsvitenskap. Selv er Ketil ingeniør og kom til avdeling for interessepoltikk og juss fra Direktoratet for byggkvalitet.
Ketil og hans kolleger i avdelingen jobber også sammen med avdeling for kompetanse og utvikling med å spre fagkunnskap, kompetanse og gode løsninger i boligbyggelagene, som i dag teller 40 stykker over hele landet med over 1,2 millioner medlemmer. Nylig var Ketil del av prosjektet «BBL Energi», som er et dataverktøy for energisparing i borettslag og sameier, hvor han kvalitetssikret programmet faglig, og bidro med en modell for implementering i boligbyggelagene.
Her finner du en oversikt over NBBLs ansatte, og hva vi jobber med.
En selvstendig jobb med mye ansvar
Ketil trekker fram at han i sin jobb har stor mulighet for å påvirke eget arbeid, utvikle egne arbeidsoppgaver og lede prosjekter.
– Ingen dag er helt lik. Vi kommer over stadig nye saker og utfordringer på energi- og miljøfeltet, men også innen rein reguleringpolitikk må man være kritisk og årvåken. Man må være ganske allsidig i denne jobben!
Knytte nettverk og eksterne samarbeid
Ketil er fornøyd med å ha en jobb som krever at han hele tida må holde seg faglig og politisk oppdatert.
– Jeg liker også muligheten for å knytte kontakter og bygge nettverk mot myndigheter, andre organisasjoner og boligbyggelag. Vi i NBBL møter i det politiske arbeidet vårt statsråder, statssekretærer, partigrupper og stortingskomiteer for informasjon og påvirkning. Og vi er del av rundt 10–15 forskjellige politiske nettverk, hvor vi noen ganger har en mer fremtredende, andre ganger en mer tilbaketrukket, rolle, sier han.
NBBL arrangerer seminarer, kurs og frokostmøter månedlig. I august deltar Ketil sammen med flere kollegaer på Arendalsuka (NBBLs program her), og han forteller at målrettet arbeid i dette forumet har gitt resultater:
– For fem år siden visste vi ikke helt hva vi gjorde. Men nå deltar vi på flere arrangementer på Byggarena Arendal, arrangerer en egen «Boligdag» sammen med Arendal Boligbyggelag, og får flere tilbud om deltakelse enn vi kan svare ja til.
Høres det spennende ut å jobbe med klima, energi og miljø i møte med boligbygging? Her finner du utlysningen til stillingen, som har løpende frist.