Onsdagsutsynet uke 22
Uken som var:
Rekordhøye forventninger til boligprisene
Flere nordmenn tror på høyere boligpriser til neste år, og troen på at rentetoppen er nådd styrket seg litt, det er hovedresultatene fra NBBLs Boligmarkedsbarometer for mai som ble publisert tirsdag denne uka.
I mai ventet 69 prosent av husholdningene at boligprisene skal videre opp, mens bare 5 prosent trodde på boligprisfall. Det gir en nettobalanse på 64, som slår forrige forventningstopp fra februar 2022, og er rekord i statistikkens historie, som går tilbake til 2018.
Husholdningenes forventninger til boligprisene har tatt seg opp måned for måned i år, og har beveget seg fra et lavt til et svært høyt nivå siden desember.
Et stort flertall av husholdningene venter at neste rentebevegelse er nedover, og denne oppfatningen ble styrket i mai, ifølge barometeret. 78 prosent svarte at de tror renten enten er uendret eller lavere om tolv måneder i mai. Fra april til mai falt andelen som venter høyere renter, fra 27 til 22 prosent. Andelen som tror på lavere rente, holdt seg uendret på 46,5 prosent.
Undersøkelsen ble gjennomført etter Norges Banks rentebeslutning tidligere i mai, der det ble varslet at første kutt trolig skyves ut i tid. Samtidig vurderte sentralbanken at styringsrenten er tilstrekkelig høy til å få inflasjonen ned.
Det er med andre ord lite i resultatene som tyder på at husholdningenes har blitt skremt av den siste rentebeskjeden. Sentralbankens vurdering om at styringsrenten har nådd toppen har tydeligvis blitt utslagsgivende.
Forventningen til at boligprisene skal øke fremover er stor og usikkerheten rundt fremtidige rentekostnader er redusert. Det gir få insentiver til å utsette dersom man vurderer boligkjøp. Kanskje tør man ta i litt mer i budrundene. Isolert sett peker det mot økt aktivitet og etterspørsel i boligmarkedet. Også realøkonomiske forhold peker mot boligprisvekst fremover. I år ligger det an til at de fleste vil få reallønnsvekst, samtidig er arbeidsledigheten fortsatt lav. Vår vurdering er at boligprisene vil fortsette å øke i månedene som kommer, men vi holder en knapp på at prisveksten blir mer moderat enn vi har sett hittil i år.
Oppjusterte anslag for oljeinvesteringene i 2025
Tirsdag denne uka kom SSBs investeringstelling, der operatørene på norsk sokkel gir anslag på planlagte investeringer i år og til neste år. Statistikken tyder på at det også neste år vil være høy investeringsaktivitet på de mange feltutbyggingene som ble startet opp i slutten av 2022.
Investeringstellingen for mai tyder på at oljeinvesteringene blir høyere enn anslått i februar både i år og til neste år. I mai-undersøkelsen anslår operatørene at investeringene på sokkelen vil utgjøre 216 milliarder kroner i 2025, det er 5,2 prosent mere enn anslått i februar, og nær 19 prosent høyere enn anslått for 2024 på samme tid i fjor. Anslaget for 2024 er også litt oppjustert siden februar, til svært høye 247 milliarder kroner.
I sin konjunkturrapport i mars anslo SSB at oljeinvesteringene vil øke med 11 prosent i år, målt i volum, for siden å falle med 3 prosent til neste år. De siste resultatene fra investeringstellingen kan bety at prognosen oppjusteres litt ved neste rapport i juni.
Olje- og gass-investeringene på norsk sokkel utgjorde i underkant av 6 prosent av BNP Fastlands-Norge i fjor. Ettersom mange deler av næringslivet på fastlandet leverer varer- og tjenester til petroleumsvirksomheten, er investeringsaktiviteten her en viktig vekstimpuls for norsk økonomi. De siste to årene har det oljeinvesteringene økt kraftig. Stortingets skattetiltakspakke, som ble vedtatt i 2020 for å avhjelpe næringen i forbindelse med det kraftige oljeprisfallet tidlig i koronapandemien har bidratt til å stimulere investeringene.
Detaljhandelen falt litt i april, mens bilkjøpene økte
Husholdningenes detaljhandel falt 0,3 prosent fra mars til april, etter en tilsvarende økning måneden før. ifølge SSBs Varehandelsindeks. Trendutviklingen er flat. Omsetningsvolumet har endret seg lite siden i fjor sommer.
Husholdningenes samlede varekonsum omfatter i tillegg til detaljhandelen også bilkjøp og strømforbruk, blant annet. Husholdningenes bilkjøp har svingt mye de siste månedene, etter å ha falt kraftig i mars, fulgte en neste like stor økning april.
Alt i alt har husholdningenes varekonsum, målt ved SSBs varekonsumindeks falt litt de siste tre månedene, sammenlignet med foregående tremånedersperiode.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43