
EU forenkler bærekraftsregler
EU-kommisjonens nye forslag kan gi betydelige lettelser for små og mellomstore bedrifter (SMB) i boligsektoren når det gjelder bærekraftsrapportering. Forslaget, som ble lansert 26. februar 2025, innebærer blant annet at kun selskaper med over 1 000 ansatte vil være pålagt å rapportere i henhold til rapporteringspunktene i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og EU-taksonomien, som er definisjonen på hva som er grønne aktiviteter.
Gjelder bare større selskaper
Dette er en stor endring fra dagens regler, hvor selskaper med mer enn 250 ansatte omfattes av rapporteringskravene. I alt regner EU med at 80 prosent av bedrifter som tidligere var pålagt rapporteringskrav, nå får unntak.
I tillegg gir forslaget, et såkalt omnibus-forslag, SMB-er retten til å nekte å levere bærekraftsdata til større selskaper, som ofte etterspør denne informasjonen for egen rapportering. En omnibus er en lovpakke hvor flere regelverk behandles samtidig, der rapporteringsgrunnlaget er ett av regelverkene som inngår i pakken.
For SMB-er i boligsektoren kan dette bety reduserte administrative byrder og mindre behov for omfattende ESG-rapportering.
Fortsatt behov for bærekraftsrapporter
Samtidig kan bankene fortsatt etterspørre bærekraftsdata i forbindelse med grønne lån og finansiering av miljøvennlige byggeprosjekter. Det betyr at behovet for bærekraftsdata ikke forsvinner helt, til tross for at 80 prosent av selskapene som tidligere var omfattet av rapporteringskravene, nå ligger an til å unntas.
– Boligbyggelag har i kraft av å være samvirkeforetak i utgangspunktet vært unntatt mange av kravene på bærekraftsrapportering, sier Torstein Clausen Jystad, spesialrådgiver i NBBL.
Flere boligbyggelag har likevel valgt å rapportere da det bidrar til bedre internkontroll og ikke minst etterspørres av banker og forsikringsselskap.
– Vi tror derfor det fortsatt er lurt å ikke avslutte arbeidet med bærekraft helt, også fordi boligbyggelagene trolig vil måtte si noe om utslipp, energi og klimarisiko til sine økonomiske samarbeidspartnere, sier Jystad, som har bærekraft og klima som sitt fagfelt i NBBL.
Ta kontakt med oss!
NBBL anbefaler derfor boligbyggelagene til å vurdere hvordan de kan balansere færre regulatoriske krav med fortsatt etterspørsel fra investorer og finansinstitusjoner. Samtidig som omnibus-forslaget reduserer rapporteringsplikten, kan frivillige standarder som Voluntary Standard for SMEs (EFRAGs VSME) bli tillagt større vekt for SMB-er som ønsker å være attraktive for investeringer som grønne borettslagslån eller tilskudd i eksempelvis Enova.
– Det er også sannsynlig at VSME blir rettesnoren for større selskaper, som banker, når de vurderer hvilken bærekraftsinformasjon de etterspør til mindre bedrifter, minner Jystad om.
Omnibus-forslaget må godkjennes av Europaparlamentet og EUs medlemsland før det kan tre i kraft, og NBBL følger saken videre.
Hvis du har spørsmål om hvordan dette treffer deg og ditt boligbyggelag, ta gjerne kontakt med Torstein Clausen Jystad:
tcj@nbbl.no
94390480