Slik unngår du konflikt med naboen på nyttårsaften
Bor man i borettslag eller sameie, er sjansen stor for at man bor tett på naboene. Både borettslagsloven og eierseksjonsloven setter grenser for hvilke ulemper man kan påføre sine naboer. Husordensreglene har også ofte regler om når det skal være stille om kvelden.
– Det er forskjell på hva som er akseptabelt støynivå på nyttårsaften og på en vanlig dag. Det er de urimelige ulempene loven forbyr. På nyttårsaften feirer de fleste det nye året på en eller annen måte, og det er noe man må finne seg i, innenfor rimelighetens grense. At naboens gjester ikke går hjem før en stund etter midnatt må være innenfor grensene. Det er ingen urimelig ulempe, sier Line C.B. Bjerkek, advokat i NBBL.
Det finnes en grense
Og det er selvfølgelig en grense for alt. Dersom festen varer til langt ut på morgenkvisten, med musikken på full guffe og ropende gjester på balkongen, kan det anses som mislighold. Det gir boligselskapet anledning til å iverksette tiltak mot den som bråker.
– Mange konflikter rundt husbråk skyldes rett og slett ubetenksomhet, så ikke glem at du har naboer rundt deg. Får du klager bør du se om det er noe du kan gjøre. Det er ikke sikkert festen tar skade av at musikken er litt lavere eller at gjestene holder seg innendørs og ikke på balkongen, sier Bjerkek.
Lurt å varsle
Forhåpentligvis skjønner de fleste at dette er over grensen for hva naboene må akseptere, påpeker hun.
– Selv om det forventes at folk tar seg en fest på årets siste dag, kan det være lurt å varsle naboene om festen, og gi naboen mulighet til å kontakte deg dersom lydnivået blir plagsomt. Ta en hyggelig prat med naboen i trappen, legg en lapp i postkassen eller heng opp en lapp i oppgangen der du bor.