
Onsdagsutsynet uke 13
Uken som var:
Husholdningene tror ikke lenger på rentekutt
Andelen husholdninger som venter rentekutt er halvert siden årsskiftet, og flertallet tror nå på uendrede boliglånsrenter de neste 12 månedene. Men nordmenn har fortsatt sterk tro på boligprisvekst, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for mars.
Andelen som venter rentekutt det kommende året har falt fra 65 prosent i januar til 32 prosent i mars. Det var også nokså stort sprik i renteforventningene i mars, om lag like mange venter lavere renter som høyere renter. Dette vitner om at folk generelt er langt mer usikre om den videre utviklingen i renten enn de var ved inngangen til året.
Husholdningenes forventninger til boligprisene var fortsatt nær rekordhøye nivåer i mars.
Norske bedrifter tror på høyere aktivitet
Torsdag forrige uke fikk vi førstekvartalsrapporten fra Norges Banks regionale nettverk, der over 400 kontaktbedrifter spørres om den økonomiske utviklingen og utsiktene.
Kontaktbedriftene i nettverket tror produksjonsveksten blir litt høyere i første kvartal i år enn de så for seg i desember. Samtidig venter de at veksten fortsetter i samme tempo i andre kvartal.
Resultatene tyder på at behovet for rentekutt er mindre nå enn ved forrige måling, selv om bevegelsene ikke er veldig store. For Norges Bank blir nok dette likevel tungen på vektskålen for å utsette rentekuttet i mars.
Samlet vurderer bedriftene at lønnsomheten er noe bedret, og at kapasitetsutnyttingen har tatt seg litt opp fra fjerde til første kvartal. Bedriftene planlegger å øke investeringene fra i fjor til i år.
Uken som kommer:
Rentebeslutning i Norges Bank
Torsdag er det rentebeslutning og pressekonferanse i Norges Bank. Under rentebeslutningen i januar var budskapet at renten trolig settes ned i mars. Siden da har vi fått tall som viser at konsumprisveksten har vært klart høyere hittil i år enn Norges Bank la til grunn i januar. Annen statistikk tyder på at veksten i norsk økonomi trolig er litt sterkere enn Norges Bank sist anslo, selv om bevegelsene ikke er store.
Tolvmånedersveksten i kjernekonsumprisene endte på 3,4 prosent i februar. 0,7 prosentpoeng over Norges Banks anslag. Norges Bank vil trolig oppjustere konsumprisanslaget for inneværende år litt, og samtidig heve rentebanen noe. Vi tror at det varslede mars-kuttet blir utsatt.
Rentemøter i USA og Sverige
I forrige uke ble det avholdt rentemøter hos flere viktige handelspartnere.
Den amerikanske sentralbanken holdt som ventet styringsrenten i ro på 4,25-4,50 prosent. I denne runden kom Fed også med oppdaterte prognoser for den økonomiske utviklingen og rentesettingen fremover. Utsiktene for BNP-utviklingen i 2025 er justert noe ned siden desember, fra 2,1 prosent til 1,7 prosent. Samtidig ser Fed for seg litt høyere konsumprisvekst i år enn de gjorde i desember, og venter nå en økning på 2,7 prosent i 2025, mot 2,5 prosent sist. Anslaget for 2026 og 2027 er lite endret, og legger til grunn at konsumprisveksten i USA er tilbake på 2,0 prosent i 2027. Sentralbankens mediananslag for styringsrenten antyder fortsatt to rentekutt i løpet av inneværende år. Flere undersøkelser viser at usikkerheten er kraftig forhøyet den siste tiden. Konsumenttilliten har falt. Inflasjonsforventningene har steget, og innkjøpssjefsindeksene har svekket seg.
I Sverige ble også styringsrenten holdt uendret i forrige uke, på 2,25 prosent. Riksbanken forventer å holde styringsrenten på dagens nivå fremover. De siste månedene har KPIF-inflasjonen, som er Riksbankens foretrukne inflasjonsmål, økt mer enn ventet, og var 2,9 prosent i februar. Riksbanken venter at inflasjonen holder seg mellom 2 og 3 prosent resten av året. Svensk økonomi er i en bedringsfase, men omslaget i arbeidsmarkedet drøyer. Riksbanken skriver at den økonomiske utviklingen den siste tiden har vært nokså på linje med tidligere forventninger.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43