Onsdagsutsynet uke 34
Uken som var:
Styringsrenten uendret på 4,5 prosent
På Norges Banks rentemøte i forrige uke ble styringsrenten holdt uendret på 4,5 prosent. Helt i tråd med det som på forhånd var ventet. I pressemeldingen var hovedbudskapet at renten holdes på dette nivået en god stund fremover.
Dette var et såkalt mellommøte, der det ikke blir lagt frem nye prognoser. Den gjeldende renteprognosen til Norges Bank fra juni indikerer sannsynlighetsovervekt for første rentekutt i første kvartal neste år. I løpet av sommeren har konsumprisveksten være noe lavere enn Norges Banks anslag, samtidig endte arbeidsledigheten i juli svakt høyere enn ventet. Rentene internasjonalt kommet litt ned siden juni, og markedsaktørene venter litt flere og raskere rentekutt hos våre handelspartnere. Disse tre faktorene trekker isolert sett i retning av mulig tidligere rentekutt. Kronesvekkelsen den siste tiden bidrar imidlertid i motsatt retning. Siden juni har kronen svekket seg ganske betydelig. Svakere krone er inflasjonsdrivende, blant annet fordi importerte varer blir dyrere.
Sentralbanken var sparsomme med signaler om renteplanene fremover. Det kan likevel være verdt å merke seg at mens de i juni presiserte at styringsrenten trolig blir liggende urørt ut året, var denne formuleringen fjernet forrige ukes pressemelding. Det kan forstås i retning av at et rentekutt i desember ikke anses som like utelukket lenger.
Sveriges Riksbank kuttet renten
Sveriges Riksbank kuttet renten 0,25 prosent på rentemøtet tirsdag denne uken, til 3,5 prosent. Samtidig ble det signalisert to til tre nye rentekutt hittil i år. Dette er en litt raskere nedtrapping enn varslet i juni.
Riksbanken begrunner beslutningen med at inflasjonen i Sverige har kommet mye ned, og at det er utsikter til at inflasjonen vil holde seg nær 2-prosent-målet fremover. Blant annet er lønnsutviklingen er moderat og inflasjonsforventningene dempet. Riksbankens foretrukne inflasjonsmål, KPIF, viste en 12-månedersvekst på 1,7 prosent i juli.
Svensk økonomi har vært i en lavkonjunktur en god stund. Høye renter og svak kjøpekraft har dempet etterspørselen til husholdninger og bedrifter. Arbeidsledigheten er på et høyere nivå enn det som har vært normalt før pandemien. Boligmarkedet er også truffet gjennom fallende boligpriser og svært lav byggeaktivitet.
Konsumprisveksten i USA dempet seg litt
Konsumprisveksten i USA falt til 2,9 prosent i juli, ned fra 3,0 prosent i juni. Kjerneinflasjonen, der mat- og energivarer holdes utenom, var 3,2 prosent, også én tidel lavere enn måneden før. Prisutviklingen i USA har gått i riktig retning de siste månedene, selv om prisen på tjenester fortsatt er gjenstridig. Markedsaktørene forventer at første rentekutt kommer i september.
Uken som kommer:
BNP-tall for andre kvartal
Torsdag denne uka får vi fasiten på hvordan BNP- og sysselsettingsutviklingen har vært gjennom første halvår i år, når SSB publiserer ferske nasjonalregnskapstall. Norsk økonomi vokste svakt gjennom hele fjoråret og også i første kvartal i år, dempet av svak utvikling i husholdningenes forbruk og nedgang i bolig- og bedriftsinvesteringene.
Stemningsindekser, blant annet fra Finans Norge og NHO, tyder på at situasjonsvurderingen blant husholdninger og bedrifter bedret seg litt gjennom vårmånedene. Likevel peker diverse månedlige statistikker i retning av at aktivitetsutviklingen i andre kvartal var nokså svak. Norges Bank forventer at BNP Fastlands- Norge vokste 0,2 prosent, tilsvarende som i første kvartal.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43