
Ber regjeringen unngå fjernvarmefella
Regjeringens nye fastprisordning, Norgesprisen, gir strømkunder forutsigbarhet med en fast pris på 40 øre per kilowattime. Men for 300 000 husholdninger med fjernvarme, de fleste i borettslag og sameier, er dette ikke et alternativ. NBBL mener dette forsterker en allerede skjev situasjon.
– Disse kundene kan ikke velge fastpris. Med nykommeren Norgespris viser dette bare at urettferdigheten blir enda større, sier administrerende direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, i et intervju med Dagsavisen (bak betalingsmur).
Mens strømkunder kan velge mellom fastpris, spotpris og ulike avtaler fra flere leverandører, er fjernvarmekunder bundet til én leverandør i sitt område. De kan ikke bytte til en billigere tilbyder, og prisen de betaler følger spotprisen på strøm, men med ekstra påslag.
– Fjernvarmekunder vet ikke hva prisen blir, siden den følger spotmarkedet. Strømkunder kan derimot velge fastpris, sier Fredriksen til Dagsavisen.
I tillegg påløper det en rekke ekstra kostnader for fjernvarmekunder:
– Fjernvarmekunder har kostnader knyttet til varmetap, drift, måling og avregning. De har også utgifter til vedlikehold av et ekstra energianlegg, i tillegg til strøm. Og de må betale en høyere pris for strømmen de bruker, fordi nettleien har høye fastledd uavhengig av forbruk, sier Fredriksen til Dagsavisen.
Hvorfor NBBL jobber med fjernvarme
NBBL mener fjernvarme er et viktig bidrag til energiforsyningen, men dagens prismodell gjør at det er forbrukerne selv som må ta regningen for å avlaste kraftnettet.
Men fjernvarmehusholdningene har mange påslag, regler og småsummer som til sammen slår urettferdig ut. Vi snakker gjerne om tre fjernvarme-feller:
- Pris-fella: Med regjeringens høye prisforslag er det fortsatt fjernvarmekundene som må ta regningen for å avlaste kraftnettet. Samtidig gir NVEs forslag høye kostnader ved å videreføre fjernvarme i stedet for å gå over til strøm når anlegg skal skiftes ut. Fjernvarmekundene faller dessuten utenfor Norgespris-ordningen.
- Nettleie-fella: Fjernvarmekunder betaler til sammen 720 millioner kroner ekstra i forhøyet nettleie, noe som betyr 30–200 % mer enn rene strømkunder.
- Monopol-fella: Fjernvarmekunder har i praksis ingen valgmuligheter – de kan ikke bytte leverandør eller forhandle seg til bedre priser, slik strømkunder kan.
– Myndighetene vil gjerne ha norske husholdninger til å varme boligene sine via fjernvarme, for at det skal bli mer kapasitet i et presset kraftnett. Men fjernvarmefellene viser at det er forbrukerne selv som må ta en stor del av regninga for å avlaste kraftnettet, forklarer Fredriksen.
Ny måte å prise på vil hjelpe
NBBL jobber for å sikre at beboere i borettslag og sameier ikke blir sittende igjen som taperne i energipolitikken. I 2022 foreslo Vista Analyse en ny prismodell med et pristak for regjeringen, og denne er nå ute på høring.
– Det vi tar til orde for, og som også Vista Analyse har pekt på, er at fjernvarme må prises på en mer fornuftig og hensiktsmessig måte, sier Fredriksen til Dagsavisen.
– Jeg synes det er urimelig at de som er tilknyttet fjernvarme, skal betale en pris som ikke står i samsvar med produksjonskostnadene, legger han til.
Økende interesse fra mediene
NBBL har løftet denne saken i flere kanaler, og fjernvarmekundenes situasjon har fått økt oppmerksomhet i media. Dagsavisen har omtalt problemstillingen, og også E24 og flere bransjenettsteder har satt søkelys på hvordan fjernvarmekundene faller utenfor regjeringens nye fastprisordning.
Dagsavisen: 300.000 kunder låst til fjernvarme – får ikke benyttet Norgespris (bak betalingsmur)
E24: «Norgespris» med mindre du har fjernvarme: – Tonedøvt
Regjeringen har så langt ikke foreslått noen endringer for fjernvarmekundene, men sier til blant andre Dagsavisen at de følger situasjonen tett. NBBL forventer at regjeringen tar dette på alvor, og har tatt dette opp på møte med statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Energidepartementet. Vi jobber kontinuerlig med fjernvarmeforbukernes sak, blant annet i møter med energimyndigheter, fjernvarmebransjen, Oslo Kommune og Fjernvarmneforeningen.
– Fjernvarme har mange fordeler, men prisen er det som taler imot. Regjeringen må sørge for at også disse kundene får en rettferdig pris, avslutter Fredriksen i Dagsavisen.