Elbiler blir vanligere
– Lading av elbiler er en økende problemstilling i boligselskaper sørpå, og det blir stadig mer aktuell her oppe også, forteller Kim Nordli, kommunikasjonssjef i Bonord. 

- Strømuttak til elbiler, og betaling av dette, kan fort kan bli en kime til konflikt i boligselskapet dersom det ikke ordnes på en god måte, konstaterer han.

Kilde: ITromsø

 

Styret må ta grep
- Først og fremst er det viktig at beboerne tar kontakt med styret der de bor. Parkeringsplasser og garasjeanlegg i borettslag og sameier er ofte fellesareal. Derfor kan man ikke på egenhånd etablere et ladepunkt for sin elbil, sier Henning Lauridsen, advokat i Norske Boligbyggelag

Kilde: Om elbil og ladepunkter på nbbl.no: Hvor lader jeg bilen?

 

Elbilforeningens veiledning for boligselskaper:

Kartlegg behovet. Spør beboerne. Hvem vurderer å kjøpe el-bil dersom det blir enkelt å lade bilen i garasjen?
Sjekk eksisterende anlegg. Ta kontakt med en el-installatør for en vurdering av anlegget og beskrivelse av hva som må gjøres. Plasser ladepunkter nærmest mulig strømskap for å redusere installasjonskostnadene.
Be om pristilbud. Lag en kravspesifikasjon og be om pristilbud fra flere tilbydere (forslag til kravspesifikasjon finner du i veilederen).
Søk om støtte. Undersøk om kommunen eller fylkeskommunen har støtteordninger for etablering av ladepunkt.
Foreta installasjonen. Detaljert informasjon om ulike tekniske løsninger finner du i veilederen fra Norsk El-bil forening.
Oppdater vedtektene. Få inn regler for fordeling av ladeplasser og betalingsordning i borettslagets eller sameiets vedtekter.
Informer beboerne. Gi beboerne informasjon om ladeplassene og husk skilting av at ladeplassene er reservert for el-bil.
Registrer ladepunktene. Ladepunktene må registreres i ladestasjonsdatabasen NOBIL (nobil.no), med tilgjengelighet begrenset til beboerne. Potensielle boligkjøpere kan da se at boligselskapet tilbyr lademulighet for elbil.

Her finner du hele veilederen fra Elbilforeningen