Onsdagsutsynet uke 38
Uken som var:
Regionalt nettverk
Norges Banks kontaktbedrifter venter litt økt aktivitet i andre halvår, men vekstutsiktene er noe nedjustert siden forrige rapport i juni. Det viser tall fra Norges Banks regionale nettverk for 3. kvartal.
Rapporten gir et inntrykk av et nokså svakt vekstbilde i norsk økonomi. BNP-veksten i Fastlands-Norge var svak i første halvår, og resultatene fra nettverksrapporten tyder på at veksten blir nokså laber i andre halvår også.
Samlet sett venter nettverket nokså forsiktig produksjonsoppgang i andre halvår. De fleste næringene venter litt svakere vekst fremover enn de gjorde ved forrige intervjurunde. Oljerettede bedrifter peker seg ut som nokså positive. Kontaktene innenfor bygge- og anleggsnæringen er klart mest negative, og eneste næring som venter produksjonsfall i andre halvår. Kontaktbedriftene innenfor oppføring av bygg melder om at høy lønnsvekst, økte materialkostnader og høye rentekostnader gir svak lønnsomhet i mange av prosjektene for oppføring av boliger og private næringsbygg.
Salget av nye boliger øker fra et lavt nivå
Tirsdag denne uka publiserte Boligprodusentene august-tall for salg og igangsetting av nye boliger. I perioden april til august i år har det blitt solgt om lag 20 prosent flere nye boliger enn i samme periode i fjor. Dette tyder på at etterspørselen har tatt seg opp og at nyboligmarkedet er i bedring. Likevel er nivåene svært lave. De siste 12 månedene har det blitt solgt og igangsatt om lag halvparten så mange nye boliger som i et normal-år. I perioden mellom 2015 og 2020 ble det igangsatt i gjennomsnitt 29 000 boliger årlig, de siste 12 månedene har det til sammenligning bare blitt igangsatt 14 200 boliger. Underdekningen er med andre ord stor.
Rentekutt i Eurosonen for andre gang
Den Europeiske sentralbanken (ECB) kuttet innskuddsrenten med 25 basispunkter i forrige uke, til 3,5 prosent. Dette var på forhånd bredt forventet i markedet. I juni i år kuttet ECB renten for første gang siden 2019, fra toppen på 4,0 prosent.
Rentekuttet begrunnes i at inflasjonen har avtatt, aktivitetsveksten er svak, og at pengepolitikken nå virker innstrammende. Inflasjonen i Eurosonen har gradvis avtatt, til en tolvmånedersvekst på 2,2 prosent i august. Sysselsettingsveksten har avtatt, men arbeidsledigheten er lavere enn normalt. Lønnsveksten er fortsatt for høy, men avtok en god del fra første til andre kvartal i år. På pressekonferansen var sentralbanksjef Christine Lagarde lite konkret om fremtidige rentekutt, og sa som vanlig at veien videre vil baseres på utviklingen i nøkkeltall. Markedsaktørene forventer to rentekutt til i løpet av høsten.
Uken som kommer:
Rentebeslutning i Norges Bank
Torsdag denne uka kunngjør Norges Bank sin rentebeslutning. Det er forventet at styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent. Spenningen knytter seg til signalene som måtte komme om renteplanene fremover. I juni sa sentralbanksjef Ida Wolden Backe at styringsrenten trolig holdes på dagens nivå ut året i år. Rentebanen indikerte en sannsynlighetsovervekt for første rentekutt i løpet av første kvartal neste år, og i alt tre rentekutt på 25 basispunkter i løpet av 2025. I forbindelse med rentebeslutningen i august sa sentralbanksjefen at styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en «god stund fremover».
Utviklingen siden juni spriker i litt ulike retninger. På den ene siden har konsumprisveksten kommet raskere ned enn Norges Bank ventet. Rentene internasjonalt har avtatt mer enn ventet. Aktivitetsveksten i Fastlands-Norge har trolig vært noe svakere den siste tiden enn Norges Bank la til grunn i juni. Samtidig har kronekursen svekket seg ytterligere over sommeren, det gjør blant annet at importerte varer blir dyrere, og bidrar isolert sett til å øke inflasjonspresset her hjemme.
Sannsynligheten for et desember-kutt er etter min vurdering litt forsterket siden juni. Når Norges Bank på nytt legger frem rentebeslutning og renteprognose torsdag denne uka vil rentebanen trolig justeres litt ned fra juni. Likevel vil de nok være sparsomme med signaler om et snarlig rentekutt. Trolig vil det være ønskelig å se an utviklingen i aktivitet, inflasjon og arbeidsmarked utover høsten.
Rentebeslutning i USA og Storbritannia
I ettermiddag, onsdag, er det duket for pressekonferanse og rentebeslutning i USA. Det er på forhånd bredt forventet at styringsrenten skal kuttes fra sitt nåværende nivå på 5,25-5,50 prosent. Diskusjonene de siste dagene har dreid seg om hvor stort kuttet blir. De fleste analytikere synes å forvente at Federal Reserve nøyer seg med ett kutt på 25 basispunkter.
Bakteppet er at inflasjonen har avtatt de siste månedene. Tolvmånedersveksten i amerikanske konsumpriser var nede i 2,5 prosent i august. Diverse statistikk tyder på at aktivitetsveksten er i ferd med å avta og at arbeidsmarkedet har svekket seg den siste tiden.
Torsdag denne uka offentliggjøres Bank of Englands rentebeslutning. Det er ventet at styringsrenten holdes uendret på 5,0 prosent, etter at sentralbanken kuttet styringsrenten 25 basispunkter i august.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43