Onsdagsutsynet uke 25
Uken som var:
Litt lysere markedsutsikter
Kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter litt høyere aktivitet neste halvår, ifølge andrekvartalsrapporten som kom forrige uke. Kapasitetsutnyttingen økte litt fra første kvartal og er på et nivå nær sitt historiske gjennomsnitt. Bedriftene har også oppjustert sine forventninger til lønnsvekst i år og til neste år, og venter nå årslønnsvekst på 5,2 prosent i år, i tråd med rammen for frontfaget.
Det er fortsatt sprik mellom næringene, men de fleste næringer har oppjustert vekstforventningene siden mars-rapporten.
Resultatene tyder på at økonomien tåler dagens rentenivå bedre enn man kunne frykte. Rapporten gir ikke et bilde av at noe raskt rentekutt er prekært. Unntaket er situasjonen i bygge- og anleggsvirksomhet, som til tross for litt oppjusterte vekstprognoser fortsatt venter produksjonsnedgang det kommende halvåret.
Bunnpunktet i boligbyggingen ser ut til å være nådd
De siste tallene fra Boligprodusentenes statistikk viser tegn til bedring i nyboligmarkedet. Nedgangen i både salg og igangsetting av nye boliger har flatet ut de siste månedene. I mai var salget av nye boliger 15 prosent høyere enn i mai i fjor. Igangsettingen av nye boliger økte 6 prosent i samme periode Bedringen kommer imidlertid fra et svært lavt nivå. Det har blitt igangsatt under 13 700 boliger de siste 12 månedene, det er om lag halvparten av normalt tempo. Utsikter til at rentetoppen er nådd, sammen med bedret kjøpekraft for husholdningene underbygger at utflating ikke bare er midlertidig, men at bunnen trolig er nådd og at vi fremover vil se gradvis bedring fra et lavt aktivitetsnivå.
Uendret styringsrente i USA
Under rentebeslutningen forrige uke ble den amerikanske styringsrenten holdt uendret i intervallet 5,25-5,5. Dette var bredt forventet på forhånd.
Denne gangen publiserte Fed også oppdaterte prognoser for renten og økonomien fremover. Sentralbanken venter at styringsrenten vil være 5,1 prosent mot slutten av året, noe som innebærer ett rentekutt fra dagens nivå i løpet av høsten. Videre ventes det fire rentekutt til neste år.
I pressemeldingen oppsummeres den økonomiske situasjonen som følger: «Nye data tyder på at den økonomiske aktiviteten har fortsatt å vokse i et solid tempo. Sysselsettingsveksten har holdt seg sterk, og arbeidsledigheten har holdt seg lav. Inflasjonen har avtatt det siste året, men er fortsatt høy. De siste månedene har det vært beskjeden videre fremgang mot inflasjonsmålet på 2 prosent.» Sentralbanken vurderer at det er behov for en innstrammende pengepolitikk fortsatt, og understreket at de trenger å se flere nøkkeldata som beveger seg i riktig retning før renten kan kuttes.
Uken som kommer:
Rentebeslutning Norges Bank
Torsdag denne uka er det rentebeslutning i Norges Bank. Vi tror styringsrenten holdes uendret på dagens nivå, på 4,5 prosent, og at sentralbanken vil holde på kommunikasjonen om at de tror rentetoppen er nådd. Vår vurdering er at de vil holde på kommunikasjonen fra mai om at styringsrenten trolig vil holdes på dagens nivå en stund til, men samtidig holde muligheten oppe for et rentekutt i desember.
Norges Banks renteprognose fra mars antydet et rentekutt i september i år. Under rentebeslutningen i mai varslet imidlertid sentralbanken at styringsrenten trolig vil holdes på dagens nivå en «god stund til», og noe lenger enn de så for seg i mars.
De siste månedene har både konsumprisveksten og arbeidsledigheten utviklet seg i tråd med hva Norges Bank ventet i mars-rapporten. Samtidig er det utsikter til at årslønnsveksten i år blir litt høyere enn lagt til grunn i mars. Utenlandske markedsrenter har økt litt den siste tiden, isolert sett trekker det i retning av svakere kronekurs og dermed litt økt inflasjonspress her hjemme. Regionalt nettverks-rapporten viste oppjusterte vekstutsikter og høyere kapasitetsutnyttelse hos bedriftene. Samlet sett tror vi dette innebærer at rentebanen oppjusteres noe fra mars.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43