
Onsdagsutsynet uke 8
Uken som var:
Byggekostnadene fortsetter å øke
Byggekostnadene var samlet sett 3,6 prosent høyere i januar enn på samme tid for ett år siden, ifølge SSBs byggekostnadsindeks. Konsumprisene og bruktboligprisene har i samme periode økt med henholdsvis 2,3 prosent og 7,3 prosent. Byggekostnadene har dermed økt mer enn den generelle konsumprisveksten, men mindre enn boligprisene de siste tolv månedene.
Sterk prisvekst på byggematerialer i kjølvannet av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina brakte byggekostnadene til værs gjennom 2021 og 2022, særlig drevet av vekst i materialkostnadene. I 2024 var materialkostnadene 48 prosent høyere enn i 2020, og totale byggekostnader var 28 prosent høyere. Bruktboligprisene har til sammenligning økt 19 prosent i samme periode. Dette er én av forklaringsfaktorene bak det dramatiske fallet i boligbyggingen de siste to årene.
Grunnlaget for inntektsoppgjørene
Det Tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) kom fredag med sin første foreløpige rapport. Rapporten er et viktig faktagrunnlag for lønnsoppgjørene, som starter 14. mars.
TBU venter konsumprisvekst på 2,5 prosent i år. Prognosen kan bli endret i TBUs neste rapport, som kommer 11. mars. Anslaget på 2,5 prosent ligger tett under flere andre aktørers prognoser. Norges Bank og SSB anslo i desember at konsumprisvekst i år på henholdsvis 2,6 og 2,7 prosent. TBU understreker at anslaget er usikkert, og usikkerheten er spesielt knyttet til hvordan utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal økonomi utvikler seg fremover.
Foreløpige nasjonalregnskapstall viser at gjennomsnittlig årslønn for alle lønnstakere under ett økte med 5,7 prosent i 2024. Konsumprisveksten endte på 3,1 prosent i fjor. Det gir en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 2,5 prosent i fjor, avrundet. Vi må tilbake til 2012 for å finne sterkere reallønnsvekst i et enkelt år. Økningen i 2024 kom etter negativ reallønnsvekst både i 2022 og 2023. Som figuren under viser, har reallønnsutviklingen flatet ut etter 2015. I 2024 var reallønnen litt høyere enn forrige topp i 2021.
I Norge forhandler konkurranseutsatt industri først, og resultatet fra disse forhandlingene setter rammen for lønnsveksten i resten av arbeidsmarkedet. Lønnsomhetsutviklingen i industrien spiller derfor en viktig rolle i lønnsdannelsen.
Lønnsomheten i industrien, vist ved driftsresultatet i figuren under, økte kraftig i 2022 og 2023 på grunn av høy prisøkning på en del eksportvarer i industrien, og svak kronekurs. Lønnsmottakernes andel av det verdiskapingen i industrien falt samtidig til et nivå lavere enn på mange år. I 2024 endret driftsresultatet seg lite, og lønnskostnadsandelen økte litt, men var fortsatt på et lavt nivå i historisk sammenheng i fjor.
Uken som kommer:
Boligmarkedsbarometeret for februar
Tirsdag i neste uke publiserer vi NBBLs boligmarkedsbarometer for februar. I januar var husholdningenes forventninger til boligprisene fremover mer optimistiske enn tidligere målt i undersøkelsen. Fra desember til januar gikk mange fra å forvente uendrede renter til å forvente lavere renter de neste 12 månedene. Optimistiske boligprisforventninger i kombinasjon med lavere boliglånsforventinger har trolig vært med på å drive opp etterspørselen i boligmarkedet de siste månedene.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43