Tirsdag morgen deltok NBBL-direktør Henning Lauridsen i et innslag om kortidsutleie på NRK Nyhetsmorgen. Lauridsen sier til NRK at han får mange henvendelser om de nye utleiereglene, som innebærer en oppmykning av den ellers begrensede muligheten til å leie ut bolig i borettslag. Selv tror Lauridsen at adgangen til utleie 30 dager i året er en god balanse.

– Generalforsamlingen kan komme med forslag til innskrenking av leieperiode, men det har ingen hensikt. For det er ikke mulig å nekte utleie inntil 30 dager i året, sier Lauridsen.

Frykter ustabilitet

Per Arne Netland, styreleder i Solheim borettslag i Bergen, frykter innbrudd og økt uro når styret ikke lenger får mulighet til å nekte kortidsutleie under 30 døgn i året.

– For oss er trygghet viktig. Den tar myndighetene fra oss ved denne regelen. For nøkkel til leiligheten gir også tilgang til fellesarealer som boder, garasje, trimrom, også videre. En uærlig leier av en leilighet kan fylle opp med gullskatter mange steder i borettslaget. Urolige sjeler blir enda mer urolig, sier Netland til NRK.

Lauridsen forstår Netlands uro, men fastslår at det eier har tilgang til, vil også leier ha tilgang til, og det kan ikke styret lage regler om. Han anbefaler styret istedet om å følge godt med på trafikken inn i borettslaget.

Eiere bør bestemme selv

Statssekretær Thorleif Fluer Vikre i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tror imidlertid ikke de nye utleiereglene vil gi store konsekvenser for borettslagene.

– I dag kan man også leie ut med styrets godkjenning. Endringen nå er et ganske moderat frihetsslipp. Det gjør det enklere for eierne til å delta i delingsøkonomien uten å gå via styret. Har man rett til å bo, bør du også kunne bestemme selv, sier Vikre.

Saken kan høres på NRK P2 her: https://radio.nrk.no/serie/nyhetsmorgen#t=1h36m40.12s

;