– Med Bomidts siste lansering tilbyr boligbyggelagene totalt 14 ulike, alternative veier inn i boligmarkedet. I dagens boligmarked blir dette redningen for mange med betjeningsevne, men uten nok egenkapital. Økt bruk av disse konseptene viser en sterk vilje blant boligbyggelagene til å ta samfunnsansvar og være en del av løsningen, kommenterer Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

Dessverre er den økte satsingen på slike konsepter også et symptom på et boligmarked i ubalanse.

– Selv om vi nå ser at markedet er i ferd med å roe seg litt, er det få tegn til at 2022 blir et stort enklere år for førstegangskjøperne. Å sikre at folk bor godt i egen, eid bolig, er en viktig del av boligbyggelagenes samfunnsoppdrag, og desto viktigere i et marked der forskjellen mellom vinnerne og taperne er stor, påpeker Fredriksen.

Ett av flere grep

Boligbyggelagene har hele veien stått i front for utviklingen av alternative eiemodeller, til tross for at vi opererer under de samme rammevilkårene som andre boligbyggere. NBBL tror at planlagte endringer i skatteloven vil gjøre det lettere for boligbyggelagene å ta i bruk ulike leie-til-eie-konsepter i langt større omfang enn i dag.

– Men viktigst av alt er at vi sikrer et bedre forhold mellom tilbud og etterspørsel i mange pressområder, lov og regelverk må forenkles, og norske kommuner må regulere og gjøre flere boligtomter byggeklare i et langt høyere tempo enn i dag.