Ariel Dahlberg Karlsen gikk forbi et OBOS-prosjekt på Ulven og drømte om egen leilighet. Hun har mastergrad innen IT, fast jobb og god lønn. Det eneste som manglet var egenkapitalen. Hun så for seg et 10-års perspektiv på boligkjøp da hun kom over en plakat med «deleie» på. Derfra rullet ballen og Ariel forsto at drømmen om egen bolig kanskje ikke var så langt unna likevel.

Per nå har ikke OBOS eller andre aktører som tilbyr slike modeller mulighet til å være medeier i mer enn 20% av leilighetene i en blokk. Dette gjør at de er nødt til å stoppe salget av leiligheter med deleie etter denne grensen er nådd, selv om etterspørselen er høyere. Regelverket, slik det er nå, bremser derfor mulighetene for at flere skal kunne komme seg inn på boligmarkedet.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) håper snart å kunne sende av gårde et lovforslag på høring, med et lovverk tilpasset dagens situasjon. Ariel ble med for å fortelle sin historie da representanter fra OBOS, NBBL og kommunalministeren møttes på Vollebekk. Hensikten var å diskutere mulighetene for at flere skal kunne komme seg inn på boligmarkedet gjennom alternative boligkjøpsmodeller.

Etter å ha signert kontrakt i juni 2021, kunne Ariel flytte inn i en nybygget leilighet på Vollebekk i august 2022. Planen er å kjøpe seg opp i eierandel hvert år, slik at hun etter hvert eier 100 prosent av leiligheten selv.

Hele saken sto på trykk i Dagsavisen 15. november 2022.