Arendalsuka: Trenger vi en litt dårligere strømstøtteordning?
Samfunnsøkonomisk Analyse har på bestilling fra Solenergiklyngen, Huseierne, NHO Elektro, Norsk Varmepumpeforening og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) utredet alternativer til dagens strømstøtteordning. Denne rapporten ble debattert av både bransjen og politikere på Arendalsuka.
En enkel ordning
- Det er mye bra med dagens strømstøtte. Den kom raskt på plass, og ble innført som en forsikring. Fordelen er at den er enkel og billig å administrere. Hvis den skulle vært enda mer målrettet og treffsikker, ville den vært dyr å administrere. Og som gammel politiker vet jeg at politikere er mot ordninger som koster mye å administrere, sa Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL.
Vi trenger motivasjon til enøk-tiltak
Det er behov for å finne en balanse som møter husholdningenes behov for økonomisk støtte når kraften er dyr, samtidig som vi stimulerer til gode energiløsninger i boligene våre.
- Økte strømpriser fikk opp interessen for å undersøke hvordan man kan spare strøm ved å gjøre tiltak med boligen. Men når man så kostnadene ved å gjøre de nødvendige enøk-tiltakene, samtidig som renta gikk opp, så ble kanskje interessen for å gjøre noe mindre, sa Bård Folke Fredriksen i debatten.
Det er fristende å spørre hvor vi ville vært hvis noen av milliardene som er betalt ut til dagens strømstøtteordning isteden ble brukt til å stimulere husholdningene til enøk og varig vern mot høye strømpriser?
- Vi må ha strømstøtte, men kanskje må den være litt dårligere enn i dag for å få tilbake stimulanser for å energieffektivisere? Vi har ikke tatt stilling til innholdet i denne rapporten enda, men den er et viktig kunnskapsgrunnlag for oss i vårt videre arbeid, avsluttet Fredriksen.
Les også NBBL-saken:
«Er fremtidens strømstøtte moden for endring?»