Onsdagsutsynet uke 46
Uken som var:
Lavere konsumprisvekst
Konsumprisveksten dempet seg i oktober, ifølge SSB. 12-månedersveksten KPI falt til 2,6 prosent i oktober, fra 3,0 prosent i september. Den underliggende prisveksten falt også. Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og energipriser var nede i 2,7 prosent i oktober, ned fra 3,1 prosent i september. Vi må tilbake til mars 2022 for å finne lavere årsvekstrate enn dette. Inflasjonen endte litt lavere enn Norges Banks anslag for oktober på 2,9 prosent.
Norges Bank holdt styringsrenten uendret
Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent i forrige uke. På pressekonferansen i september ble det sagt at renten trolig settes ned fra første kvartal neste år. Dette budskapet var fortsatt med i forrige ukes pressemelding, riktignok med en mer nedtonet ordlyd. «Prognosene vi la frem i september, indikerte en gradvis nedgang i styringsrenten fra første kvartal neste år. Utsiktene for norsk økonomi ser ikke ut til å være vesentlig endret siden forrige rentemøte.»
Siden forrige rentemøte i september har konsumprisveksten avtatt litt mer enn Norges Bank ventet, samtidig har renteforventningene ute økt, og kronen har vært litt svakere enn de har sett for seg. I skrivende stund tilsier fremtidsprisingen i rentemarkedet en forventning om rentekutt på nyåret.
Dobbelt rentekutt i Sverige
Den svenske Riksbanken besluttet å kutte styringsrenten med 0,50 prosentenheter på rentemøte i forrige uke, til 2,75 prosent. Dette var fjerde gang Riksbanken kuttet renten i år, men første de kuttet dobbelt. De varslet samtidig at renten etter planen kuttes på nytt i desember og i løpet av første halvår 2025. Riksbanken begrunnet rentekuttet med at inflasjonen har falt og at økonomien har utviklet seg svakt. Ifølge sentralbanken er det fortsatt få klare tegn til bedring i økonomien, til tross for at mange økonomiske aktører har en forventning om lysere tider fremover. Riksbanken mener det er behov for å kutte renten litt raskere enn de vurderte i september. Sverige kuttet renten første gang i mai i år fra toppen på 4,00 prosent.
Kjerneinflasjonen i Sverige økte et knepp fra september til oktober, fra 2,0 til 2,1 prosent, ifølge tall som kom samme morgen som pressekonferansen.
…og ett rentekutt i USA
Den amerikanske sentralbanken kuttet som ventet styringsrenten med 25 basispunkter på rentemøtet i forrige uke, til intervallet 4,50-4,75. På rentemøtet i september ble styringsrenten kuttet med 50 basispunkter, og sentralbankens egne prognoser indikerte da kutt både i november og desember i år.
Denne uken fikk vi også inflasjonstall fra USA som viste at tolvmånedersveksten var 2,6 prosent i oktober, litt høyere enn i september. Når de volatile mat- og energiprisene holdes utenom var imidlertid konsumprisveksten uendret fra september på 3,3 prosent. Månedsveksten var nokså beskjeden, med 0,2 prosent økning fra september til oktober.
Donald Trump ser ut til å gjøre rent bord i presidentvalget, med presidentskapet, flertallet av stemmene, flertall i senatet og trolig også representantenes hus. Det betyr at partiet har fått et folkelig mandat til å levere på Trumps valgprogram. Trumps har vunnet på løfter om store skattelettelser for bedrifter, tiltak mot innvandring og betydelig økning i importtariffene. Skal valgløftene innfris, betyr det en betydelig økning i offentlig pengebruk i USA. Markedsforventningene til renten har tatt seg opp siden september, i takt med at sannsynligheten for Trump-seier ble større i ukene før valget. De økte ytterligere etter at valgseieren var et faktum, og har siden svingt litt.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43