
Onsdagsutsynet uke 24
Uken som var:
Prisveksten er fortsatt for høy
Hittil i år har tolvmånedersveksten i konsumprisene avtatt hver måned, fra 4,8 prosent i desember til 3,0 prosent i mai, ifølge tall fra SSB som kom mandag. Også kjerneinflasjonen har falt i denne perioden, men ikke like mye. I mai var prisveksten i KPI-JAE, der energivarer og avgiftsendringer holdes utenom, 4,1 prosent. Selv om utviklingen går i riktig retning, er inflasjonen fortsatt høyt over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent. Utviklingen i mai var om lag slik Norges Bank har ventet. Bildet så langt peker mot at budskapet sentralbanksjefen kom med tidlig i mai holder seg. Rentetoppen er med stor sannsynlighet nådd, men første styringsrentekutt må vente noen måneder til. Tidligst i desember slik vi vurderer det.
De ulike priskomponentene drar i litt ulike retninger. Lavere strømpriser og priser på biler bidro til å dempe konsumprisveksten den siste måneden. Prisen på importerte konsumvarer, som utgjør om lag 30 prosent av konsumet, har avtatt en del og ventes også å avta fremover. Prisveksten på norske varer og tjenester har derimot holdt seg på et høyere nivå. Svak kronekurs, og relativt høy nominell lønnsvekst i år, i kombinasjon med svak produktivitetsutvikling er blant kostnadsdriverne som peker mot at det vil ta tid å få inflasjonen ned til målet. Samtidig har kapasitetsutnyttingen lettet litt de siste månedene noe som bidrar til å trekke ned det innenlandske kostnadspresset.
Første rentekutt i Eurosonen
Den europeiske sentralbanken (ECB) kuttet renten i forrige uke, fra 4,00 til 3,75 prosent. Styringsrenten har holdt 4,00 i 9 måneder. Rentekuttet var på forhånd bredt forventet, ECB hadde på forhånd gått langt i å signalisere at det ville komme. ECB har uttalt at dette første kuttet ikke nødvendigvis betyr at vi kan vente oss en serie av påfølgende kutt. Den siste tiden har det kommet statistikk som tyder på at inflasjonen kan bli litt mer seiglivet enn håpet, konsumprisveksten tok seg litt opp i mai i Eurosonen. Aktivitetsindikatorer tyder også på litt bedring i økonomiene den siste tiden. Lønnsveksten er fortsatt høy. Markedet venter at det kommer et kutt til i september.
Uken som kommer:
Onsdagens rentebeslutning i Fed er den store makrobegivenheten denne uka. Torsdag får vi tall for nyboligmarkedet i mai fra Boligprodusentene, i tillegg til Norges Banks regionale nettversrapport for andre kvartal. Fredag publiserer Statistisk sentralbyrå sine siste makroprognoser i Konjunkturtendensene 2/24.
Rentebeslutning i USA
Svært viktig begivenhet denne uka er den amerikanske sentralbankens rentebeslutning på onsdag denne uka. Denne gangen publiserer også Fed tall for komitemedlemmenes renteprognoser fremover. Norges Bank vil trolig vente med å kutte styringsrenten før Fed gjør det.
Den amerikanske sentralbanken ventes å holde styringsrenten uendret i intervallet 5,25-5,5 prosent. Et fortsatt stramt arbeidsmarked i kombinasjon med at nedgangen i inflasjonen har stagnert den siste tiden gjør at et rentekutt før september er lite sannsynlig nå. Markedets forventninger til rentekuttet har skjøvet seg ut i tid i det siste.
Fredag i forrige uke kom tall for det amerikanske arbeidsmarkedet som viste at sysselsettingsveksten og lønnsveksten i USA fortsatt er høy. Det er samtidig tegn til at arbeidsmarkedet gradvis blir litt mindre stramt. Arbeidsledigheten økte litt, fra 3,9 prosent i april til 4,0 prosent i mai.
Regionalt nettverk fra Norges Bank
Torsdag får vi andrekvartalsrapporten fra Norges Banks regionale nettverk. Rapporten gir tall for kontaktbedriftenes forventninger til produksjon, kapasitetsutnytting og lønnsvekst det kommende kvartalet blant annet.
I forrige rapport fra mars ventet kontaktbedriftene at den økonomiske aktiviteten ville holde seg tilnærmet uendret i første halvår i år. Samtidig viste rapporten at det fortsatt var stort strekk i laget markedssituasjonen i ulike næringer. Mens oljeleverandørene så lyst på første halvår i år, var kontaktene i bygg- og anleggsnæringen svært negative.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43