Nordmenn er på verdenstoppen i strømsløsing, men vi er ikke særlig bedre når det kommer til vannforbruket vårt. Det er lett å tenke at vi har mer enn nok vann i Norge, men sløsing av vann har sin pris, både for lommeboka og miljøet.

Aldri før har det vært registrert en så tørr mars og april i Sørøst-Norge. En snøfattig vinter og en rekordtørr vår går særlig hardt utover Oslo kommunes vannforsyning, men flere kommuner på Østlandet oppfordrer nå innbyggerne sine om å spare på vannet.

Hva betaler vi for?

Ifølge Oslo kommune bruker vi omtrent 12 liter vann per minutt når vi dusjer. En tannpuss bruker rundt 19 liter vann hvis vi lar vannet renne. Ikke minst krever prosessen frem til drikkevannet når krana masse strøm og kjemikalier. Felles for behandlingen av drikkevannet vårt er at det først renses, så pumpes ut til alle husstandene – og så renses igjen før det slippes ut i fjorder, innsjøer eller elver. 

Vann koster penger, og sløsing kan derfor utgjøre store summer hvis du ikke har kontroll på vannforbruket. Det er kun i de eiendommene som har vannmåler man har nøyaktig kunnskap om forbruk, derfor kan installering av vannmåler bidra til lavere kostnader. Dette betaler du for:

 • Vann inn
 • Vann ut - vanligvis omtalt som avløp
 • Gebyrer og avgifter

I borettslag betaler man for vann og avløp gjennom felleskostnadene. I nyere borettslag avregnes disse kostnadene gjerne en gang i året opp mot forbruk. I sameier betaler man som oftest dette direkte til kommunen selv. Vannmåler gir forbrukeren kontinuerlig informasjon om vannforbruk, som gjør det lett å sette inn tiltak for å redusere bruken. Uten måler betaler man et fast beløp for vannbruk ut fra boligens areal.

14 sparetips

 1. Slå av vannet når du pusser tennene.
 2. Dusj fremfor å bade.
 3. Monter sparedusj.
 4. Reparere dryppende kraner og rennende toalett
 5. Bruk den lille knappen på do når du spyler ned.
 6. Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
 7. Fjern matavfall av tallerkener og bestikk, uten å skylle før du setter det inn i oppvaskmaskinen.
 8. Vask kun fulle oppvaskmaskiner og bruk øko-program.
 9. Vask kun fulle vaskemaskiner og bruk kortprogram når du kan.
 10. Kjøp oppvaskmaskin og vaskemaskin som ikke
  bruker så mye vann.
 11. Bruk kanne når du skal vanne blomster og busker.
 12. Ikke vann plenen din, det klarer naturen selv.
 13. Samle opp regnvann til bruk i hagen.
 14. Installer vannmåler.

Kilde: Oslo kommune