
Onsdagsutsynet uke 10
Uken som var:
Kraftig boligprisvekst hittil i år
Boligprisene økte med 1,6 prosent fra januar til februar, ifølge Eiendom Norges boligprisstatikk. Justert for sesongvariasjoner var økningen på 0,9 prosent. Så langt i år har boligprisene sesongjustert vokst med 2,3 prosent.
I februar var boligprisene 7,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor på landsbasis. Blant de store byene har Bergen og Stavanger hatt den klart sterkeste prisveksten, med henholdsvis 15,4 og 14,0 prosent økning siste 12 måneder. I Oslo har boligprisene økt 9 prosent siden februar i fjor. Trondheim peker seg ut med mer beskjeden boligprisvekst på 2,3 prosent i samme periode.
Aktiviteten i bruktboligmarkedet er høy for tiden. Både i januar og februar har det blitt solgt flere bruktboliger enn tidligere rapporter i disse månedene. Antall usolgte boliger har falt litt.
Høy lønnsvekst, utsikter til snarlig rentekutt, og optimistiske boligprisforventninger er viktige faktorer bak økningen de siste månedene. Den sterke veksten hittil i år må også sees i sammenheng med lettelsene i utlånsforskriften som gjorde seg gjeldene ved årsskiftet, der egenkapitalkravet ble senket fra 15 til 10 prosent. Det er sannsynlig at disse faktorene vil fortsette å virke fremover og boligprisveksten vil trolig holde seg høy de neste månedene. Samtidig som etterspørselen er i ferd med å ta seg opp er boligbyggingen på svært lave nivåer, og ferdigstillelsene er på full fart ned. Kombinasjonen av fallene boligtilbud og kjøpekraftsbedring sterk boligprisvekst de neste årene.
Stabil, lav arbeidsledighet
Antall registrerte helt ledige utgjorde 2,0 prosent av arbeidsstyrken i februar, ifølge sesongjusterte tall. Dette er uendret fra januar, og en tidel lavere enn i høstmånedene i fjor.
Antallet ledige stillinger har avtatt litt det siste året, men er fortsatt på et nokså høyt nivå, høyere enn i årene før pandemien.
Situasjonen på arbeidsmarkedet kan oppsummeres som nokså god. Arbeidsledigheten er litt lavere enn sitt historiske gjennomsnitt, og det er fortsatt nokså høy etterspørsel etter arbeidskraft. I januar og februar har arbeidsledigheten holdt seg en tidel lavere enn Norges Bank anslo i sine prognoser i desember. Dette vil sentralbanken trolig anse som nokså i tråd med sine forventninger. Prognosen til Norges Bank innebærer på lengre sikt at arbeidsledigheten når 2,2 prosent i begynnelsen av neste år, for deretter å holde dette nivået.
Lavere kjerneinflasjon i USA
Kjerneinflasjonen i USA endte på 2,6 prosent januar, ned fra 2,9 prosent i desember, viser siste tall fra PCE-indeksen, som er den amerikanske sentralbankens foretrukne mål for inflasjon. Utviklingen var i tråd med forhåndsforventningene. Markedsaktørene forventer nå at renten skal kuttes videre med litt mer enn to rentekutt i år. Den amerikanske styringsrenten ble kuttet i alt fire ganger i fjor til dagens nivå i intervallet 4,25-4,50 prosent.
Uken som kommer:
Torsdag denne uken er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken. Det er ventet at renten kuttes 25 basispunkter til 2,5 prosent. ECB har hittil kuttet styringsrenten fra 4,0 prosent i juni i fjor. Kommunikasjonen fra sentralbanken har hele tiden vært at de følger en datadrevet tilnærming og vurderer nøkkeltall fortløpende. Under forrige rentemøte i januar sa sentralbanksjef Christine Lagarde at inflasjonen i eurosonen har fortsatt å utvikle seg i tråd med forventningene. Økonomien opplever fortsatt motvind, men bedret kjøpekraft og mindre innstrammende pengepolitikk er ventet å støtte opp om en økning i etterspørselen over tid. Siden januar har imidlertid usikkerheten tiltatt markant. På torsdag får vi høre hvordan ECB vurderer den økonomiske situasjonen i lys av tiltakende geopolitiske spenninger og handelskonflikter på trappene.
Ifølge ferske flash-estimat fra Eurostat avtok kjerneinflasjonen i Eurosonen til 2,6 % i februar fra 2,7 % i januar. Positivt var det også at tolvmånedersveksten i tjenesteprisene avtok fra 3,9 prosent i januar til 3,7 prosent i februar. Samlet konsumprisvekst endte på 2,4 prosent i februar, ned fra 2,5 prosent i januar.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43