Onsdagsutsynet uke 49
Uken som var:
Fortsatt lav arbeidsledighet
Den registrerte arbeidsledigheten var uendret i november på 2,1 prosent, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Arbeidsledighetsraten har holdt 2,1 prosent siden juli i år, etter å ha økt gradvis fra sitt laveste på 1,6 prosent sommeren 2022. Målt i antall arbeidssøkere har det riktignok vært en beskjeden økning også de siste fire månedene.
De siste tallene fra NAV vitner om at arbeidsmarkedet fortsatt er nokså stramt. Utviklingen i arbeidsledigheten i november var helt i tråd med hva Norges Bank anslo i sine prognoser fra september
Litt høyere detaljhandel i oktober
Husholdningenes detaljhandel økte med 0,2 prosent fra september til oktober, viser sesongjusterte tall fra SSBs varehandelsindeks. Det har vært en del månedlige svingninger gjennom det siste året, men total sett har utviklingen i varekjøpene vært nokså flat. I oktober i år var detaljhandelsvolumet om lag på nivå med samme måned i fjor.
Forventet inflasjonshopp i eurosonen
Tolvmånedersveksten i konsumprisene i eurosonen økte fra 2,0 prosent i oktober til 2,3 prosent november, viser siste inflasjonstall fra Eurostat. Høyere vekst til tross, de siste inflasjonstallene tyder likevel på at utviklingen går rette veien. Når de volatile mat- og energiprisene holdes utenom, var kjerneprisveksten uendret i november, på 2,7 prosent. Målt fra måned til måned, falt kjerneprisene 0,6 prosent fra oktober. Tolvmånedersveksten i tjenesteprisene dempet seg en tidel, fra 4,0 i oktober til 3,9 prosent i november.
Den Europeiske sentralbanken er godt i gang med å kutte renten, og har allerede gjennomført fire rentekutt fra toppen på 4,5 prosent siden juni i år. Markedet venter enda ett rentekutt i løpet av 2024.
Uken som kommer
Boligpriser i november
Onsdag denne uka publiserer Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for november. Det har vært godt driv i bruktboligmarkedet i flere måneder, med høy aktivitet og nokså god boligprisvekst. Vi tror at denne tendensen fortsetter i november.
Vi anslår et nominelt boligprisfall på 0,4 prosent fra måneden før, på landsbasis. Sesongjustert har vi da lagt til grunn at boligprisene øker med 0,3 prosent fra oktober. NBBLs Boligmarkedsbarometer viser at husholdningene har stor tro på høyere boligpriser fremover. To av tre husholdninger venter boligprisvekst, og et stort flertall mener at rentetoppen er nådd. Boligprisforventningene tok seg opp et knepp fra oktober til november. Mye ligger til rette for at Norges Bank kan kutte renten i løpet av første kvartal neste år, slik de anslo i september. Sammen med utsikter til reallønnsvekst i år og neste år peker dette mot at etterspørselen i bruktboligmarkedet vil ta seg opp fremover.
Amerikanske arbeidsmarkedstall
Fredag denne uken slipper Bureau of Labor Statistics sin månedlige rapport for jobbvekst og arbeidsledighet i USA. Det er ventet at sysselsettingsveksten har tatt seg opp til 202 000 nye jobber i november, ifølge Bloomberg. Forrige måneds rapport overrasket kraftig på nedsiden. Amerikansk økonomi la på seg fattige 12 000 nye jobber fra september til oktober. Samtidig ble jobbveksten i september og august også revidert ned. Orkanene som herjet på sør- og østkysten tidligere i høst kan ha preget rapporteringen.
Arbeidsledigheten i USA har gradvis økt fra bunnen på 3,4 prosent for snart to år siden, til 4,1 prosent i oktober. Det er ventet at arbeidsledigheten stiger litt, til 4,2 prosent i november. Dette kan fortsatt anses som nokså lavt.
Utviklingen på arbeidsmarkedet er viktig når den sentralbanken vurderer rentesettingen. Den amerikanske sentralbanken kuttet renten med 50 basispunkter i september, og siden 25 basispunkter i november, til intervallet 4,50-4,75 prosent. Det er usikkert om Fed også vil kutte renten i desember. Forrige uke fikk vi oktober-tall for den såkalte PCE-inflasjonen, eller konsumdeflatoren, som er sentralbankens foretrukne inflasjonsmål. Den viste at kjerneinflasjonen var 2,8 prosent i oktober, en tidel høyere enn i september. Måned-til-måned veksten var 0,3 prosent i oktober, og i likhet i september. Dette er litt i høyeste laget, og ikke forenlig med en årsvekst i tråd med inflasjonsmålet på 2-prosent. Det taler for at sentralbanken bør gå forsiktig frem med videre rentekutt. De siste BNP-tallene og stemningsindikatorer viser at det er god fart i amerikansk økonomi for tiden.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43