Onsdagsutsynet uke 36
Uken som var:
Arbeidsledigheten falt litt fra juli til august
Den registrerte arbeidsledigheten falt til 2,0 prosent i august. Ned fra 2,1 prosent i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. På tross av at ledigheten falt litt fra juli til august, var antallet arbeidsledige høyere i august enn i juni, både helt ledige og når personer på tiltak inkluderes. Arbeidsledigheten har krabbet oppover i langsomt tempo de to siste årene, fra bunnen på 1,6 prosent i juli 2022.
I pressemeldingen skriver Nav at de venter at arbeidsledigheten skal ta seg videre opp fremover, og peker på at flere ukrainere registrerer seg hos Nav for å komme i jobb. Svak aktivitetsvekst i fastlandsøkonomien peker også i retning av at arbeidsledigheten skal fortsette å øke litt fremover. Utviklingen i arbeidsledigheten har gått om lag som Norges Bank ventet da de la fram sin forrige renteprognose i juni i år, og samtidig varslet at det trolig ikke blir noe rentekutt i inneværende år.
Volatil detaljhandel
Det har vært relativt store månedlige svingninger i husholdningenes vareforbruk den siste tiden. Juli-tallene fra SSB som kom i forrige uke er intet unntak. Husholdningenes detaljhandelkjøp økte med 1,2 prosent fra juli til august. Utviklingen kommer etter nedgang på 5,1 prosent i juni og en økning på 3,7 prosent i mai. Det kan se ut til at den underliggende trenden i utviklingen er nokså svak, men positiv.
Inflasjonen i Eurosonen falt i august
I tråd med forventningene falt konsumprisveksten i Eurosonen til 2,2 prosent i august, ned fra 2,6 prosent i juli, ifølge Eurostats flash-estimat. Kjerneprisveksten, som holder energi- og matvarepriser utenom, dempet seg en tidel, til 2,8 prosent. August-tallet er det laveste tolvmånedersveksten som er målt i en enkeltmåned på tre år. Det er et klart tegn på at utviklingen går i riktig retning. Prisen på tjenester holder seg riktignok høy, med en 12-månedersvekst på 4,2 prosent i august. Med andre ord er inflasjonen i ferd med å normaliseres, men arbeidet er ikke helt i mål ennå.
Den Europeiske sentralbanken kuttet renten første gang i juni fra 4,00 til 3,75 prosent. Markedsaktørene venter at det kommer et nytt kutt i september, og deretter ett til to kutt til i løpet av året.
Positive inflasjonstall også i USA
Fredag i forrige uke kom også tall for den såkalte PCE-inflasjonen, eller konsumdeflatoren, i USA. Feds foretrukne inflasjonsmål. Den viste at kjerneinflasjonen viser tegn til å dempes ytterligere. 12-månedersveksten var 2,6 prosent i august. I tillegg har månedsveksten dempet seg den siste tiden, til 0,2 prosent i august. Det er bredt forventet at Fed kutter styringsrenten for første gang i september.
Uken som kommer:
Onsdag denne uka får vi boligpristall for august-måned fra Eiendom Norge. I juli holdt boligprisene seg tilnærmet uendret fra juni, etter å ha vokst kraftig hver eneste måned i år frem til juni, ifølge sesongjusterte tall. I juli var boligprisene 3,5 prosent høyere enn i desember i fjor, også ifølge sesongjusterte tall.
Obos sin prisstatistikk indikerer at vi kan vente oss boligprisvekst også i august. Obos-prisene, som ble publisert mandag, viste en kraftig økning fra juli til august, etter nedgang måneden før. Ifølge Obos-statistikken var prisene i august 2,5 prosent høyere enn i juni, på landsbasis.
Den sterke boligprisveksten frem til sommeren forklares trolig av at husholdningene ser lysere på boligpris- og renteutviklingen, utsikter til reallønnsvekst, og at situasjonen på arbeidsmarkedet er god. NBBLs Boligmarkedsbarometer viser at husholdningene har beholdt svært høye forventninger til videre boligprisoppgang over sommeren. Et stort flertall mente i august også at rentetoppen er nådd. Det er likevel et spørsmål hvor lenge denne forventningseffekten vil vare, og hvor sterk den er.
Vi tror at boligprisene økte moderat i august, med 0,4 prosent sesongjustert. Ettersom boligprisene normalt vokser i august anslår vi en ujustert månedsoppgang på rundt 1,6 prosent fra juli til august.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43