
Onsdagsutsynet uke 18
Uken som var:
Usikkerhet preger husholdningenes renteforventninger
Et knapt flertall tror renten vil holde seg uendret det kommende året, men befolkningen er splittet i synet på utviklingen fremover. Samtidig svekkes boligprisforventningene noe fra et høyt nivå. Det viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for april.
Andelen husholdninger som venter rentekutt ble halvert fra januar til mars i år. Den siste måneden har renteforventningene endret seg lite. I april ventet 37 prosent at boliglånrenten vil holde seg uendret de neste 12 månedene, ned fra 65 prosent i januar. 34 prosent tror på lavere renter, mens 29 prosent venter høyere boliglånrenter fremover.
Husholdningene er med andre ord nokså delt i sine renteforventninger. Høyere inflasjon, utsatt rentekutt fra Norges Bank, handelskrig og økende geopolitisk uro har trolig bidratt til å skape usikkerhet om utviklingen fremover.
Husholdningenes forventninger til boligprisene er fortsatt optimistiske., men har kommet litt ned fra det rekordhøye nivået for noen måneder siden.
Bedring i nyboligmarkedet i første kvartal
Både igangsettelser og salg av nye boliger økte kraftig i første kvartal 2025 sammenlignet med første kvartal 2024, henholdsvis 31 og 38 prosent, ifølge Boligprodusentenes forening. Antall leiligheter er den største driveren, der både igangsettelser og salg økte med 43 prosent.
På tross av bedring det siste året er aktiviteten i nyboligmarkedet fortsatt svært lav.. De siste 12 månedene har det blitt igangsatt i underkant av 15 000 boliger. Kraftig kostnadsvekst, økte renter og sviktende etterspørsel etter nye boliger har brakt boligbyggingen ned på de laveste nivåene siden begynnelsen av 1990-tallet, og langt lavere enn det beregnede årlige boligbehovet.
Norges Bank valgte å utsette rentekuttet i mars, og vårt siste Boligmarkedsbarometer tyder på at husholdningene har blitt mer usikre på den videre utviklingen i renten de siste månedene. Dette kan dempe den spede bedringen i nyboligmarkedet fremover. Fortsatt optimistiske boligprisforventninger bidrar i motsatt retning. Bransjen rapporterer fortsatt om pressede marginer og en dårlig markedssituasjon, ifølge NHOs medlemsundersøkelse.
Svekkede markedsutsikter i USA
Ferske innkjøpsindekser (PMI) tyder på fortsatt svak aktivitetsutvikling i eurosonen. I USA har markedsvurderingen svekket seg siden årsskiftet.
PMI for tjenestenæringene i Eurosonen falt til en indeksverdi på 50, en nedgang fra 51 i mars og laveste nivå siden november i fjor. En indeksverdi under 50 forstås gjerne som aktivitetsnedgang. Industribedriftene i eurosonen har rapportert om aktivitetsnedgang siden 2022. I april økte indeksverdien til 48,7, det høyeste nivået på over to år.
I USA rapporterer bedringene fortsatt om forsiktig aktivitetsoppgang. Men markedsvurderingen har svekket seg mye siden årsskiftet. Det er bedrifter innenfor tjenestenæringene som står for svekkelsen. Ned fra en indeksverdi på 57 i desember i fjor, til 51 i april. I industrien har markedsvurderingen tatt seg svakt opp i samme periode, fra 49,4 til 50,7.
IMFs prognoser for global økonomi
International Monetary Fund (IMF) har nedjustert prognosene for global BNP-vekst til 2,8 prosent, 0,5 prosentpoeng lavere enn forrige anslag. Nedjusteringen er et resultat av handelsspenning og ekstremt høye nivåer av politisk usikkerhet. Det endrede bildet er preget av større nedsiderisiko. Sjeføkonom i IMF Pierre-Olivier Gourinchas sa i pressekonferansen at sannsynligheten for en global resesjon nå er 40%, oppjustert fra 25% i oktober. IMF er samtidig tydelige på at den økonomiske situasjonen er i konstant endring, og at rapporten bør sees på som en «referanseprognose» mer enn noe annet.
Uken som kommer:
Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge
I neste uke publiserer Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for april. Etter tre måneder på rad med kraftig boligprisvekst, vokste boligprisene beskjedne 0,1 prosent i mars, korrigert for sesongvariasjoner. Hvorvidt denne utflatingen er midlertidig eller et tegn på en nedkjøling er for tidlig å si. Det er likevel rimelig å legge til grunn at utsatt rentekutt fra Norges Bank og økt usikkerhet om renteutviklingen fremover vil legge en demper på den boligprisveksten de neste månedene. Vi anslår at boligprisene vil vokse moderat fremover – og anslår at boligprisene øker 0,4 prosent fra mars til april år, korrigert for sesongvariasjoner.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43