
Ny boligleielov underveis
Utvalgets første delrapport ble overlevert 31. januar i år, og tok for seg kontraktslengde og oppsigelsesvern i husleieforhold. Nå har den andre og siste rapporten blitt lagt fram, med kokrete forslag til en helt ny boligleielov. Utvalget foreslår at reglene for boligleie løftes ut av dagens lov, som også omfatter lokalleie, og at det dermed etableres en egen boligleielov.
Botrygghet og boligtilbud
Utvalgsleder Jardar Sørvoll påpekte at en ny lov vil balansere hensynet til leietakeres rettigheter med behovet for et stabilt utleiemarked. Han redegjorde for hvilke avveininger som er gjort mellom leietakers rettigheter og sikring av grunnleggende botrygghet og samtidig ivareta utleiers intensiver for å fortsette med utleie. Uten et rikt tilbud av boliger på leiemarkedet, blir det heller ingen botrygghet for de mest sårbare leietakerne. Utvalgsleder understreker at dagens situasjon på leiemarkedet har vært et viktig utgangspunkt for arbeidet, samtidig har det vært sentralt å ha med seg et langvarig perspektiv.
Utvalgets forslag
Blant forslagene er en økning av minstetiden for tidsbestemte kontrakter fra tre til fem år, samt en ny rett for leietakere til å forlenge leien i visse avtaler. Videre foreslår utvalget å gå bort fra prinsippet om "gjengs leie" og åpne for enklere justering av leiepris til markedsleie. Samtidig opprettholdes unntakene for kontraktslengde der partene bor tett på hverandre eller hvor utleier har saklig grunn til kortere leieperiode. I rapporten uttales det at «saklig grunn» blant annet kan være knyttet til borettslagets regler om maksimal tidsbegrensning for utleie på tre år. Departementet legger opp til at lovforslaget ferdigbehandles først i løpet av neste stortingsperiode.
NBBLs spesialrådgiver Bente Johansen og leder for advokatkontoret Line Bjerkek, sammen med leder av Nobl Advokat, Benedicte Björkfors. Sistnevnte har deltatt i husleielovutvalget.
Et delt utvalg
Utvalget har vært delt i mange av spørsmålene, og det har vært forskjellige mindretall og flertall i ulike spørsmål. Utvalgsleder Sørvoll understreker at utvalgets ulike perspektiver og kompetanse har ført til gode diskusjoner som har bidratt til å gjøre utredningen enda bedre.
Reaksjoner fra bransjen
Både Norsk Eiendom og Eiendom Norge er kritiske til flere av utvalgets forslag. Norsk Eiendom uttrykker på sine nettsider bekymring for at forslagene kan føre til utleiesvikt, noe som vil ramme leietakerne hardest. Eiendom Norge mener det er klokt av regjeringen å utsette saken og uttrykker samtidig bekymring for at forslagene kan ha negativ virkning på markedsdynamikken i utleiemarkedet.
– Vi i NBBL mener det er positivt at prinsippet om gjengs leie skrotes og at utleier enklere kan regulere leien til markedspris. Det er et stort behov for flere utleieboliger i markedet. Etter utvalgets første delrapport, var vi tydelige på at minstetiden på tre år fungerer godt og at en økning kan redusere antall boliger som leies ut. Etter sluttrapporten er bekymringen vår ytterligere styrket, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
NBBL ønsker innspill fra boligbyggelagene
NBBL leverte et høringssvar etter første delrapport. I arbeidet med høringssvaret hadde vi god nytte av innspill fra boligbyggelagene.
Innspill fra boligbyggelagene vil også denne gangen være verdifullt for å kunne utarbeide et best mulig høringssvar på den nye rapporten. Høringsfrist er satt til 31.januar 2025 og vi tar sikte på å kalle inn til et innspillsmøte før jul.
Rapporten finner du her.
Høringssvaret kan du lese her.