
Trekant kan få deg inn på boligmarkedet
Eller så kan stat, kommune og utbyggere gå sammen i et forpliktende trepartssamarbeid for å sikre at det ikke er arv og sivilstatus som avgjør din økonomiske framtid.
Andelen som eier sin egen bolig går ned, og nedgangen er ekstra kraftig blant folk med lavere inntekter. I mange pressområder er det ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, og få byggeklare tomter. Bygge- og tomtekostnader har økt kraftig. Dette har presset boligprisene opp og færre har mulighet til å kjøpe egen bolig. Nesten 70 prosent av førstegangskjøperne i Oslo er avhengige av økonomisk hjelp fra foreldrene. Andre pressområder følger etter.
Egen bolig til flere
Egen bolig gir stabilitet, økonomisk trygghet og bedre livskvalitet. Den norske boligmodellen, der en høy andel av befolkningen eier sitt eget hjem, har vært en bærebjelke siden etterkrigstiden. Jo flere som eier bolig, desto mindre blir formueforskjellene. Det er et slikt Norge vi vil ha, men nå er feilslått boligpolitikk i ferd med å endre dette.
En viktig årsak til boligprisveksten er ubalanse mellom etterspørsel og tilbud. Etterspørselen etter boliger er økende i takt med at befolkningsveksten øker. Boligbyggingen har vært for lav. Det er derfor på tilbudssiden vi må gjøre noe for å få balanse. Løsningen er en trekant, et forpliktende trepartssamarbeid mellom kommune, stat og boligbyggere.
Kommunene – må forenkle veien
Kommunene har monopol på planlegging. For få tomter er gjort byggeklare, og saksbehandlingstiden blir stadig lengre i flere kommuner. Det forsinker byggingen og øker prisene. Skal vi få fart på boligbyggingen, må kommunene sikre nok byggeklare tomter og tilby rask og forutsigbar saksbehandling. Kommunene må også rydde i dokumentasjonsjungelen og begrense sin iver etter høye grunneierbidrag. Boliger er dyre nok som de er for boligkjøpere.
Staten – må gi boligbygging forkjørsrett
Plan- og bygningsloven og tekniske forskrifter styres av staten. Tiden er inne for å gi boligkjøpere en pause fra nye kostnadskrevende krav. For å gjøre det enklere og raskere å bygge, må regelverket forenkles og prosessene digitaliseres. Slik settes kommunene i bedre stand til å gjøre sin del av jobben. Når boligbyggingen er for lav, må den også prioriteres politisk. Boligbygging må få forkjørsrett i planprosessene, og staten må stagge egne og fylkeskommunenes bruk av innsigelser. Slik situasjonen er nå blir Husbankens låneordninger også mer etterspurt.
Boligbyggerne – må sette opp farten
Boligbyggerne må være innovative og kunne vurdere alle ledd i byggeprosessen. Både hva slags boliger som bygges, byggemåter, byggematerialer, planlegging og logistikk. Kan samhandlingen i verdikjedene bedres? Er det mulig å bestille enklere bygg og redusere ressurs- og materialbruk? Når behov, etterspørsel og nødvendige godkjenninger er der, må byggingen starte og prosessen være smidig.
Samarbeid eller større forskjeller?
Ingen enkeltaktør kan løse utfordringene i boligmarkedet alene. Uten et forpliktende samarbeid mellom kommune, stat og boligbyggere, vil forskjellene mellom de som eier og de som leier, bare fortsette å øke. Det forsterker ikke bare klasseskillene, men skaper også en rekke andre sosiale utfordringer.
Et forpliktende trepartssamarbeid er ikke bare mulig – det er nødvendig. Tar Regjeringen initiativ til forholdet?
Bård Folke Fredriksen
Adm. dir. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)