
Er det lov å droppe dugnaden?
Med vårens dugnader kommer også spørsmålet: Er det innafor å droppe dugnaden?
– Dugnad er frivillig arbeid. Det er ingen juridisk plikt til å stille opp på dugnaden, så uansett hva slags grunn du har, trenger du ikke vente sanksjoner fra boligselskapet, sier Line Bjerkek, leder for advokatkontoret i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
Selv om det ikke passer for alle å stille, er dugnaden for mange en hyggelig arbeidsøkt sammen med naboene hvor man på noen timer får ryddet og stelt fellesområdene. Den som deltar, bidrar til lavere felleskostnader og et triveligere bomiljø.
Dersom det passer dårlig denne dagen, kan man spørre om man kan gjøre noe arbeid i forkant eller etterkant, tipser Bjerkek om.
«Dugnadsbøter» er ulovlig
Noen boligselskaper har forsøkt seg med «dugnadsbøter», fakturaer som sendes ut i etterkant av dugnaden til dem som ikke møter opp.
– Dugnadsbøter er ulovlig. Det er borettslaget eller sameiet som har ansvar for å vedlikeholde fellesområdene. Ingen beboere plikter til å gjøre dugnadsarbeid, og boligselskap har ingen hjemmel til å sende gebyrer for uteblitt oppmøte på vårdugnaden, understreker Bjerkek.
Hun spør også om gebyrer gjør mottakeren motivert til å møte neste år. Gebyrer kan derfor virke mot sin hensikt, mener advokaten.
Bjerkek anbefaler likevel alle som kan, å delta på dugnaden.
– Løvet må fortsatt rakes, grusen må bort, kanskje skal dere sette opp et sykkelskur som kommer flere til gode. Vårrengjøring og vedlikehold gir umiddelbare og hyggelige resultater for hver enkelt beboer. I tillegg sparer boligselskapet penger, noe beboerne også merker på felleskostnadene.
Deler stalltips for å få folk til å stille opp
Til slutt deler Bjerkek sine beste tips for å få flere til å bidra til felleskapet:
Gjør det hyggelig! Dere kommer langt med litt enkel servering, som pølser, boller eller kaffe. Kakebaking eller kaffekoking kan også være en måte å bidra på for dem som ikke klarer tyngre fysisk arbeid.
Gjør det overkommelig og oversiktlig! Heng opp gjøremålsliste i forkant der beboerne selv kan tegne seg til ulike oppgaver som må gjøres. Mange har også egne Facebook-grupper eller apper der dugnadsaktiviteter kan avtales.
Gjør det mulig å sette seg opp på oppgaver som kan utføres på andre dager. Da kan de som ikke har anledning den aktuelle dagen, også bidra.
Tenk på sikkerhet, og ikke forvent at beboere skal gjøre arbeid som innebærer stor risiko for skade, som å male mønet mange meter over bakken. Disse oppgavene bør overlates til profesjonelle.