
Onsdagsutsynet uke 17
Uken som var:
Rentekutt i eurosonen
Den europeiske Sentralbanken satt torsdag forrige uke ned styringsrenta fra 2,5 prosent til 2,25 prosent som forventet. Sentralbanken begrunner kuttet med at inflasjonen er lav, og forventes å holde seg lav fremover. Konsumprisveksten eurosonen var 2,2 prosent i mars og er forventet å holde seg rundt sentralbankens mål på 2 prosent på medium sikt. I pressekonferansen pekte sentralbanken også på at usikkerheten rundt handelskrigen bidrar til å dempe aktivitetsnivået i eurosonen, og at en lavere styringsrente kan bidra til å motvirke dette.
Uendret kjerneinflasjon i mars
SSB la frem inflasjonstall for mars den 10. april. Konsumprisene økte med 2,6 prosent fra mars 2024 til mars 2025. Tolvmåneders prisvekst for februar var 3,6 prosent. Korrigert for energipriser og avgifter var den underliggende prisveksten, målt ved KPI-JAE, 3,4 prosent for mars, uendret fra februar.
Nedgangen i tolvmånedersveksten i mars skyldes hovedsakelig at prisene på elektrisitet falt med 17 prosent fra februar. Dette skjedde etter at strømprisene gjorde et kraftig byks fra januar til februar. I mars var imidlertid strømprisene tilbake på sitt laveste nivå siden september.
Rentekuttet har neppe rykket nærmere etter de siste inflasjonstallene, til tross for at konsumprisveksten falt 0,7 prosentpoeng fra februar til mars. Norges Bank er mer opptatt av den underliggende prisveksten i sine rentevurderinger. Sentralbanken hadde på forhånd ventet en kjerneprisvekst på 3,4 prosent i mars, helt i tråd med det som ble utfallet.
Inflasjonen er med andre ord fortsatt godt over det langsiktige målet på 2 prosent. Den underliggende inflasjonen holdes oppe av blant annet matvareprisene, som har steget med 8,6 prosent det siste året. Prisveksten på norske varer og tjenester er fortsatt nokså høy, og var henholdsvis 7,6 prosent og 3,7 prosent i mars. Mens prisene på importerte varer kun har økt 1,2 prosent den siste 12-månedersperioden.
Uken som kommer:
Boligmarkedsbarometeret april
Mandag neste uke publiseres NBBLs Boligmarkedsbarometer for april. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til utviklingen i boligpriser og boliglånsrenter det neste året, og gir et viktig temperaturmål på husholdningenes tillit til boligmarkedet.
Husholdningenes forventninger til boligprisene har holdt seg på et svært optimistisk nivå gjennom årets tre første måneder. Forventningene til i boliglånsrenten har derimot justert seg kraftig i pessimistisk retning. I januar 2025 svarte 65 prosent av husholdningene at de forventet lavere renter ett år frem i tid, mens kun 14 prosent trodde rentene ville være høyere. To måneder senere, i mars, svarte bare 32 prosent at de tror på lavere renter, mens andelen som venter økte renter hadde økt til 30 prosent. Justeringen er et klart uttrykk for at husholdningene oppfatter at usikkerheten om fremtidig inflasjon og renteutvikling har økt.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43