
Onsdagsutsynet uke 21
Uken som var
Revidert nasjonalbudsjett
Torsdag i forrige uke la regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2025. Oljepengebruken det legges opp til i 2025 er i tråd med det Norges Bank la til grunn da de i mars laget prognoser for norsk økonomi og renter. Budsjettopplegget bidrar dermed ikke til å endre på sentralbankens rentevurderinger.
Oljepengebruken, målt ved det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet, anslås til 542 milliarder kroner i 2025. Det tilsvarer 2,7 prosent av oljefondet, og om lag en fjerdedel av det totale budsjettet på 2 106 milliarder kroner.
Budsjettet som ble vedtatt i desember i fjor innebar en oljepengebruk på 492 milliarder kroner. Oppjusteringen på 50 milliarder fra det vedtatte budsjettet utgjøres i sin helhet av økte bevilgninger til Ukraina gjennom Nansen-programmet, som ble vedtatt på stortinget i mars i år. Dette er penger som sendes ut av landet, og som derfor antas å ikke påvirkeinnenlandsk økonomi.
Oljepengebruken i 2025 anslås å utgjøre 12,9 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge, opp fra 10,3 prosent i 2024. Budsjettimpulsen, som beregnes ved endringen i disse andelene, anslås dermed til 2,5 prosent i 2025. En budsjettimpuls høyere enn null forstås gjerne som at budsjettet bidrar positivt til veksten i norsk økonomi. Finansdepartementets modellberegninger antyder at det foreslåtte budsjettet bidrar til å løfte fastlands-BNP med 0,5 prosent i år. Budsjettet bidrar med andre ord til å gi gass i norsk økonomi.
Litt mer fart i fastlandsøkonomien
BNP Fastlands-Norge vokste 1,0 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, etter nedgang på 0,4 prosent i foregående kvartal, ifølge tall fra SSBs nasjonalregnskap som kom i forrige uke.
Oppgangen i fastlandsøkonomien i første kvartal var bredt basert. Høy kraftproduksjon som følge av høy fyllingsgrad i vannmagasinene, i tillegg til økt produksjon i varehandel bidro særlig til oppgangen.
Norsk økonomi vokste nokså svakt både i 2023 og 2024. I fjor økte fastlands-BNP med 0,6 prosent. Den underliggende veksten i norsk økonomi ser ut til å ha økt noe inn i 2025, skriver SSB i pressemeldingen.
Veksten i første kvartal var sterkere enn mange ventet. Også Norges Bank, som på forhånd hadde anslått en kvartalsvekst i fastlands-BNP på 0,6 prosent. Dette betyr at sannsynligheten for rentekutt før sommeren er enda lavere nå enn tidligere.
Uken som kommer
Tirsdag neste uke publiseres NBBLs Boligmarkedsbarometer for mai. Barometeret måler norske husholdningers forventninger til utviklingen i boligpriser og boliglånsrenter det neste året, og gir et viktig temperaturmål på husholdningenes tillit til boligmarkedet.
De siste månedene har husholdningenes renteforventninger endret seg kraftig. Folk tror ikke lenger på rentekutt det neste året. Mens 65 prosent ventet lavere renter i januar, var det kun et mindretall som ventet det samme i april. Boligprisforventingene har samtidig holdt seg på et svært høyt nivå, riktig nok litt lavere enn rekordnivåene ved årsskiftet.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43