
Onsdagsutsynet uke 12
Uken som var:
Fastlands-BNP økte i januar
Fastlands-BNP vokste 0,4 prosent i januar, ifølge SSBs nasjonalregnskap som kom 18. mars. Oppgangen kom etter nesten like stor nedgang i desember. Bak oss har vi et år med lite futt i aktivitetsveksten i Fastlands-Norge. I sum økte fastlands-BNP med 0,7 prosent fra 2022 til 2023.
Sterk vekst i varehandelen sto for mye av veksten i januar. Tjenestenæringene utviklet seg samlet sett flatt, mens husholdningenes forbruk falt med 0,4 prosent fra desember. SSB opplyser at det er særskilt usikkerhet knyttet til januar-tallet, fordi desember er en spesiell måned med mange fridager og julehandel.
Regionalt nettverk: Svak aktivitetsutvikling
Den økonomiske aktiviteten vil holde seg tilnærmet uendret i første halvår i år, ifølge kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk.
Det er fortsatt stort strekk i laget: Oljeleverandørene ser lyst på første halvår i år. Tjenesteyting venter også vekst i aktiviteten, mens varehandel og industrien venter nedgang. Særlig negative er fortsatt kontaktene i bygg- og anlegg. Markedsutsiktene er jevnt over oppjustert siden forrige rapport. Kapasitetsutnyttingen i økonomien holdt seg om lag uendret fra fjerde kvartal etter å ha falt gradvis gjennom fjoråret.
Anslagene for årslønnsveksten er oppjustert i alle næringer. Samlet venter regionalt nettverk nå en årslønnsvekst på 4,9 prosent, opp fra 4,5 prosent i november. Resultatene gir ikke Norges Bank grunn til å fremskynde rentekuttplanene.
Fortsatt sterk nedgang i boligbyggingen
Salget av nye boliger var 3 prosent lavere i februar enn for ett år siden, og igangsettingen av nye boliger falt 20 prosent i samme periode, viser tall publisert torsdag forrige av Boligprodusentene.
Nedgangen i nyboligsalget har avtatt i styrke de siste månedene, og viser tegn til å flate ut. Det er likevel ikke noe stort omslag å spore i tallene. Igangsettingene av nye boliger faller fortsatt kraftig.
Byggekostnadene har økt det siste året
Byggekostnadene var 3,1 prosent høyere i februar i år enn i februar i fjor, ifølge SSBs byggekostnadsindeks for boliger. Byggekostnadene har det siste året vokst mindre enn konsumprisene. Gjennom pandemien vokste byggekostnadene kraftig og mer enn boligprisene. I februar var byggekostnadene 28 prosent høyere enn samme måned for fire år siden. Boligprisene har i samme periode vokst 18 prosent på landsbasis, ifølge Eiendom Norges statistikk.
Årets lønnsoppgjør er i gang
Denne uka gikk startskuddet for årets lønnsoppgjør med overlevering av krav mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Resultatene fra forhandlingene i frontfaget setter normen for lønnsoppgjøret i andre sektorer. Teknisk beregningsutvalgs oppdaterte prognose anslår at konsumprisene skal øke 4,1 prosent i år. LO har vært tydelige på at de forventer reallønnsvekst i år. Både i 2022 og 2023 øke konsumprisene mer enn årslønnen, og reallønningene har ligget ganske flatt siden 2015. Samtidig har lønnsomheten i industrien vært god.
Uken som kommer:
Rentebeslutning i Norge
Torsdag denne uken kunngjør Norges Bank sin rentebeslutning, og publiserer samtidig prognoser for rentebanen fremover. Styringsrenten ventes å holdes uendret på 4,5 prosent. På forrige pressekonferanse i januar var de viktigste budskapene at «det vil være behov for å holde renten oppe en god stund fremover» og samtidig at de vurderer at «renten nå er tilstrekkelig høy for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid». I desember anslo Norges Bank ett rentekutt i år mot slutten av 2024. Vi tror ikke at Norges Bank annonserer tidligere kutt enn dette på torsdag. I det store og hele har utviklingen i økonomien så langt i år utviklet seg rimelig i tråd med det Norges Bank forventet.
… og i USA
Onsdag offentliggjøres Federal Reserve sin rentebeslutning. Den amerikanske styringsrenten har holdt intervallet 5,2-5,5 prosent siden juli i år. Det er få som venter noe annet enn at styringsrenten holdes uendret. Spenningen er først og fremst knyttet til hvilke signaler som kommer for renten fremover. Det er høy aktivitet i amerikansk økonomi for tiden. De siste par månedene har arbeidsledigheten økt litt, men fra et lavt nivå. Konsumprisveksten endte litt høyere enn ventet i februar, på 3,2 prosent. Kjerneinflasjonen var 3,9 prosent samme måned. Fortsatt langt over 2 prosent-målet. Sannsynligheten for rentekutt i juni virker noe mindre nå enn for noen uker siden.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43