
Startlån til unge i etableringsfasen
Høye boligpriser vanskeliggjør ytterligere, og høye leienivåer gjør det i tillegg vanskelig å sette av penger til sparing.
NBBL mener at startlån bør være et virkemiddel for at ungdom skal kunne etablere seg med egen bolig. Mer startlån vil dermed dempe noe av den negative effekten av dagens strenge egenkapitalkrav.
Forslag om utvidelse
NBBL ba om støtte til sitt forslag om å endre forskriftene for startlån slik at førstegangsetablerere med betalingsevne, men manglende egenkapital, igjen blir en del av målgruppen for å motta startlån. NBBL ba samtidig komiteen om å støtte forslaget om at regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2018 fremmer forslag om å utvide rammen for Husbanken.
NBBL hadde også flere innspill til endret forskrift dersom representantforslaget skulle bli vedtatt:
- Målgruppen for startlån bør defineres noe strengere enn representantforslaget legger opp til. Personer uten nok egenkapital, men som likevel med egne inntekter vil ha mulighet til å spare opp nødvendig egenkapital innen en rimelig tidsperiode, bør ikke være i målgruppen.
- Fastrentelån kan være spesielt hensiktsmessig for mottakere av startlån, siden dette gir økt forutsigbarhet for fremtidige utgifter. Det bør derfor vurderes om startlånordningen i større grad skal legge til rette for låneopptak med fastrente.
- Kommunen bærer i dag risikoen for de første 25 prosentene av et misligholdt startlån, mens staten bærer risikoen for de eventuelt resterende 75 prosentene. Det bør vurderes om stat og kommune isteden skal dele denne risikoen fra første krone.
- Det bør vurderes avklart i forskriften hvorvidt startlån skal kunne gis til ervervelse av bolig gjennom private leie-til-eie-prosjekter. Det er allerede etablert leie-til-eie-prosjekter i regi av boligbyggelag flere steder i landet, som særlig retter seg mot nettopp unge i etableringsfasen.