
Hvem må få ut fingeren?
Sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem startet med å etablere situasjonsanalysen og sine prognoser frem til 2030.
– Underskuddet av boliger er i ferd med å bygge seg opp, mens boligetterspørselen sannsynligvis vil ta seg opp på grunn av forventet lav arbeidsledighet, reallønnsvekst og rentenedgang. Det blir ingen rask rekyl i boligbyggingen, sa Hilde Midsem.
Ansatsen til tema for møtet var det Erlend Eide Bø som hadde satt med en kronikk i Dagens Næringsliv. Hans påstand der var at hvis en utbygger tjener mer ved å utsette byggingen, velger man å gjøre det. Dette ble sterkt slått tilbake fra boligbyggelagene.
– Kronikken til Bø er en myte og skrivebordsteori som avsporer debatten. Utsetting av byggestart er ikke løsningen, fordi tiden er vår verste fiende. Hvis vi skal velge å utsette et prosjekt, drar vi med økte finanskonstander og stor usikkerhet i hvordan markedet eller situasjoner i verdensbildet vil utvikle seg. Så påstanden om utsetting av byggestart for å oppnå større fortjeneste er kun teori, ikke praksis, sa Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Usbl.
Hvordan skal regjeringen sørge for 130.000 boliger innen 2030?
Regjeringens mål om 130.000 boliger innen 2030 beskrev statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Martin Østtveit-Moe (Ap), som ambisiøst, men viktig.
– Bolig gir trygghet, tilhørighet og et rom for å leve det livet vi ønsker, sa han.
Østtveit-Moe la frem mange ulike tiltak som «Boligplanen» inneholder for å nå målet om 130.000 boliger:
- Trygg økonomisk styring
- Økt bruk av Husbanken
- Forenkling
- Digitalisering
- Standardisering
- Det må bli enklere, billigere og raskere å få realisert boligprosjekter
- Færre unødvendige innsigelser, spesielt fra statsforvaltere
- Innsigelsene må behandles raskere
- Transformasjon og fortetting
- Utbyggingsavtaler og grunneierbidrag må fungere bedre
- Kostnadskrevende krav til bygging skal vi lytte til og forenkle.
Men han var tydelig på at byggesakene er mer komplekse enn før, og at det å fjerne én regulering ikke vil løse alt.
– Mange intensjoner hver for seg er bra, men summen av alle er ikke nødvendigvis bra, sa statssekretæren.
Av møteleder Christian-Marius Styrken fra NBBL ble Østtveit-Moe utfordret på om målet om 130.000 boliger innen 2030 er realistisk.
– Konklusjonen er at vi må bygge mer. Det betyr at vi må forplikte oss til et krafttak og snu utviklingen vi har nå. Byggesøknader og plantid må reduseres. Vi må ha god dialog med byggenæringen og kommunene. Vi er bekymret for den duppen i boligbyggingen vi har nå, avsluttet Østtveit-Moe.