
Onsdagsutsynet uke 16
Uken som var:
Boligbyggingen stuper ikke lenger
Nedgangen i salg og igangsettinger av nye boliger flatet ut i første kvartal i år, ifølge tall fra Boligprodusentene som kom tirsdag denne uka. I mars i år ble det igangsatt flere boliger enn samme måned i fjor.
Det er verdt å merke seg at utflatingen skjer på et svært lavt nivå. De siste tolv månedene har det blitt igangsatt om lag 14 000 boliger. Prognosesenteret har estimert boligbehovet til i underkant av 30 000 nye boliger i året. Dagens byggetakt innebærer med andre ord en betydelig underdekning av nye boliger. De siste 12 månedene har det blitt bygget for lite i alle fylker, men det er likevel variasjoner. Størst er underdekningen i Akershus og Oslo. Østfold, Vestfold og Trøndelag peker seg også ut med betydelig underdekning av nye boliger det siste året.
Det er rimelig å anta at etterspørselen etter nye boliger vil ta seg opp fremover i takt med at første rentekutt nærmer seg. Husholdningenes kjøpekraft ventes å bedres noe i år, inflasjonen har kommet gradvis ned samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er lav. Usikkerheten som har rådet en stund er på hell. De siste tallene fra Boligprodusentene gir håp om at vi nærmer oss et bunnpunkt for boligbyggingen.
Inflasjonen dempet seg i mars
Konsumprisveksten avtok til 3,9 prosent, ned fra 4,5 prosent i februar. Også kjerneinflasjonen, der energipriser og avgiftsendringer holdes utenom, falt til 4,5 prosent, ned fra 4,9 prosent i februar. Inflasjonstallene for mars var lavere enn Norges Bank anslo i sine siste prognoser.
Som figuren under viser, har prisveksten på norske og importerte varer kommet ned i det siste. Tjenesteprisveksten har holdt seg mer oppe.
Sideveis aktivitetsutvikling i Fastlands-Norge
Fastlands-BNP falt 0,2 prosent fra januar til februar, ifølge SSBs nasjonalregnskap. De tre siste månedene sett under ett har BNP Fastlands-Norge holdt seg tilnærmet uendret og husholdningenes forbruk har økt svakt. Fastlands-investeringene, som utgjør om lag en femdel av BNP, har falt de siste tre månedene. Fortsatt fall i husholdningenes boliginvesteringer og lavere investeringer i tjenestenæringene har bidratt til nedgangen.
Høyere prisvekst enn ventet i USA
Tolvmånedersveksten i konsumprisene i USA løftet seg fra 3,2 prosent i februar til 3,5 prosent i mars. De tre siste månedene har konsumprisene i USA økt med i gjennomsnitt 0,4 prosent hver måned, som er langt høyere enn hva som er forenlig med inflasjonsmålet på 2 prosent.
Markedets forventninger til første rentekutt har flyttet seg lenger ut i tid etter at inflasjonstallene kom. Et fullt rentekutt prises nå først inn i september.
Rentebeslutning i Eurosonen
Den Europeiske sentralbanken (ECB) holdt som ventet styringsrenten uendret på 4,0 prosent i forrige uke. I pressemeldingen gjentok ECB at den vil fortsette med en datadrevet tilnærming, der de løpende tar vurderinger basert på nøkkeltall. Sentralbanken har tidligere signalisert at første rentekutt kommer i juni, og det er mye som peker mot dette. Prisveksten i Eurosonen har kommet gradvis ned, til 2,4 prosent i mars, og aktiviteten har avtatt. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men lønnsveksten har likevel avtatt noe.
Uken som kommer:
Utlånsundersøkelsen
Torsdag denne uka publiserer Norges Bank Utlånsundersøkelsen for første kvartal. Undersøkelsen måler bevegelser i bankenes utlånspraksis til husholdninger og foretak, og utviklingen i etterspørsel etter kreditt.
I undersøkelsen fra fjerde kvartal rapporterte bankene om at etterspørselen etter boliglån var litt fallende. De rapporterte også om at bruken av avdragsfrihet hadde økt litt. Bankenes utlånspraksis strammet seg litt til i fjor, men holdt seg om lag uendret i fjerde kvartal.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43