
Brannfarlige skjøteledninger
Det er ikke uvanlig at folk har skjøteledninger med mange koblinger som de bruker fast, for eksempel bak TV-en. Skjøteledninger er lagd for ulik bruk, og tåler dermed ulik belastning – tynnere ledninger tåler mindre strøm. Jo flere apparater som er koblet til samme skjøteledning, jo mer øker risikoen for brann.
Feil bruk kan føre til varmgang
Bruk av skjøteledninger er ikke farlig i seg selv, men mange bruker dem på feil måte. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kobler så mange som syv av ti nordmenn elektriske produkter til brannfarlige skjøteledninger i hjemmet.
Halvparten av alle boligbranner i Norge skyldes elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr. I DSBs brannstatistikk for 2016 opplyses det om 20 rapporterte husbranner forårsaket av varmgang og smelting av skjøteledninger.
Vær føre var
Beboere i borettslag og sameier bor ofte tett på naboene sine. Da er det viktig å tenke på at en brann som oppstår i din bolig også i verste fall vil få konsekvenser for naboene. Derfor er det viktig å ta forhåndsregler og være på den sikre siden.
En god tommelfingerregel er at produkter som bruker mer enn 1000 watt ikke skal tilkobles via skjøteledning. Stor belastning over tid kan føre til varmgang som i verste fall kan føre til brann. Slike produkter inkluderer panelovner, flyttbare oljeovner, vaske- og oppvaskmaskiner, hvitevarer og varmtvannsberedere.
Noen gode råd:
- Ikke la skjøteledningen bli en støvsamler – støvlag øker temperaturen i ledningen
- Unngå seriekobling av skjøteledninger
- Ikke bruk skjøteledning til varmeovner, hvitevarer og annet utstyr som bruker mye strøm
- Ikke trekk skjøteledning gjennom vegger, dører eller vinduer
- Unngå kveiler i ledningen – for mange «runder» kan føre til økt temperatur
- Trenger du flere kontakter i boligen, få en elektriker til å montere faste stikkontakter på veggen
- Begrens bruken av skjøteledninger – det skal kun være til midlertidig bruk
- Gamle, sprø og misfargede skjøteledninger bør ikke brukes