
Åpenhet er en klar suksessfaktor for å lykkes med oppgradering
– Det er viktig å ta alle innspill på alvor, gi tydelig oversikt over økonomiske konsekvenser og å vente med avstemming til alle eierne er godt informert. Skal man lykkes må man involvere beboerne i forkant og gi de grundig informasjon underveis mens arbeidene pågår. Kommunikasjon er helt avgjørende. I tillegg er det nyttig å skaffe seg oversikt over hvilke tilskudd som kan benyttes, før man starter opp. Her er penger å hente, forteller Odd Helge Moen til Fremtidens Byggenæring. Moen var prosjektleder for oppgraderingsprosjektet i Stjernehus Borettslag, og er også teknisk sjef i Sørlandet Boligbyggelag.
Overføringsverdi
Stjernehus Borettslag i Kristiansand hadde generelt stort oppgraderings- og vedlikeholdsbehov og gikk for å være Sørlandets kaldeste borettslag. Borettslaget gjennomførte en stor prosess med rehabilitering og energieffektivisering. Foruten å bli et varmere bygg, hadde de som formål at erfaringene skulle ha stor overføringsverdi til andre borettslag og høyhus, spesielt med hensyn til prosess og resultater.
Borettslaget var med i et pilotprosjekt i "Fremtidens byer", hvor staten og 13 byer samarbeider om å sette fokus på miljøet i forbindelse med nybygg og rehabilitering av eldre bygg. Som del av prosjektet deltok Sørlandet Boligbyggelag i forskningsprosjekter, hvor man satte søkelys på beslutningsprosesser i borettslag og sameier, og hvilke beslutningsprosesser som kan føre til bærekraftige oppgraderingsprosjekter. Prosjektet var et samarbeid mellom SINTEF Byggforsk, NBBL, BOB i Bergen, TOBB i Trondheim, Naturvernforbundet, Nord Trøndelag Elektrisitetsverk og Sørlandet Boligbyggelag.
Informasjon
Moen forteller at rehabiliteringsprosesser er svært utfordrende for andelseierne, som tross alt skal bo i bygget under rehabiliteringen. Det er mange ulemper som støy, støv og lukt. God planlegging i forkant er viktig, og at byggeplassen blir satt opp med tanke på både bygningsarbeidet og beboerne.
– Andelseierne blir aldri for godt informert, derfor må de involveres i prosessen slik at de vet på hvilken måte de blir berørt og hvilke praktiske tiltak som blir iverksatt og på hvilken tid. Beboerne som bor på en byggeplass tåler mye så lenge de vet hva som skjer, og når de blir informert på en ordentlig måte. Uforutsigbarhet er det verste til Moen til Fremtidens Byggenæring
Få oppslutning om oppgradering
Resultatet av forskningsprosjektet som helhet ble veilederen «Få oppslutning om oppgradering! Veileder for styrer i borettslag og sameier», en prosjektrapport og informasjonsbrosjyrer for gjennomførte oppgraderinger i flere borettslag.
Kilde: Fremtidens byggenæring