
Festplaner etter gjenåpningen? Slik unngår du å plage naboen
Kombinasjonen av varmt vær og koronalettelser innbyr til sosiale sammenkomster og hyggestunder, men ikke glem at god stemning fra festlige lag kan medføre bråk og støy for naboen.
– Flere nabolag kan nok oppleve mer bråk enn ellers fordi enkelte tar igjen det tapte. Særlig i Oslo der byen har vært nedstengt siden i fjor. Man må samtidig huske på at ordensregler og vedtekter regulerer festlige lag og støy i borettslag og sameier, kommenterer Line Bjerkek, advokat i NBBL.
Husk nabovarselet
Så hva bør man tenke på, annet enn smittevernregler, dersom man bor tett og planlegger forsinket 30-års feiring eller rett og slett en real grillfest med gode venner?
– Det kan være lurt å varsle naboene om festen, og gi naboen mulighet til å kontakte deg dersom lydnivået blir plagsomt. Vis gjerne også forståelse for naboen med små barn som trenger nattesøvn, og ta hensyn i den grad det er mulig. Ta en hyggelig prat med naboen i trappen, legg en lapp i postkassen eller heng opp en lapp i oppgangen der du bor.
Husk også å rydde opp etter deg dersom dere har benyttet fellesarealer som felles takterrasse eller plenen foran blokka.
– Dersom det oppstår en uenighet om støy eller forsøpling, er det lurt å overlate oppfølging av brudd på ordensreglene til styret. Det er ikke den enkelte og kanskje misfornøyde nabo som skal benytte anledningen til å få utløp for sin frustrasjon. Å være raus og romslig der man kan, er en god leveregel også i borettslag og sameier. Det har vært et langt og tøft år for mange, påpeker Bjerkek.