
Endrer husleieloven
Flertallet i husleielovutvalget, som inkluderer Björkfors, vil øke minstetida for utleiekontrakter fra tre til fem år, og på bestemte vilkår kan leietaker ha rett til fornyelse av kontrakten. Hele innstillingen fra utvalget kan du lese her. Rapporten har fått flere profesjonelle utleiere til å reagere, mens leietaker-siden er godt fornøyd med forslagene.
Advokat Björkfors i boligbyggelaget Nobl forteller at utvalget måtte balansere to hensyn opp mot hverandre:
– Dilemmaet er jo hvor langt man skal gå i å ivareta leietakernes trygghet versus det å ivareta fleksibilitet i leiemarkedet. Her er det ikke noen fasit, og det er departementet som behandler saken videre, og en lovendring må til sist vedtas i Stortinget. Så jeg oppfordrer de som har en mening om det, til å sende inn høringssvar, slik at departement og storting får et godt grunnlag å jobbe videre med.
Utvalget skal foreslå endringer som «styrker leietakeres rettigheter, sikrer grunnleggende botrygghet og som gjør at loven er tilpasset dagens situasjon i leiemarkedet», ifølge regjeringens nettsider. Björkfors forteller at flere av medlemmene representerer ulike organisasjoner, mens andre har med seg faglig kompetanse. Selv har advokaten ekspertise innen husleierett.
Andelsleiligheter er unntak
– Hvis minsteleietida økes fra tre til fem år, som vi foreslår, vil det ikke påvirke leieforhold i borettslag, understreker Björkfors.
Borettslagsleiligheter har egne bestemmelser og bygger på prinsippet om brukereie. De skal i utgangspunktet ikke leies ut, men har noen unntak, blant annet at man kan leie ut i opptil tre år hvis andelseieren eller dennes nærstående har bodd i boligen i minst ett av de to siste årene. Det er for å sikre stabile boforhold i borettslag.
Advokaten forteller også at andelseiere som leier ut, men selv bor i boligen, for eksempel i borettslag med rekkehus, fortsatt vil kunne inngå ettårskontrakter.
– Tanken er her er at det er forskjell på hvor tett man bor på leietaker, man bor for eksempel tettere på hverandre dersom du leier ut til noen i din egen kjeller eller loft.
Benedicte Björkfors leder boligbyggelaget Nobls advokatkontor og sitter i Husleielovutvalget.
Vil sikre leietakerne
Samtidig understreker Björkfors at også leietakere bør sikres stabilitet, og sier hun er veldig fornøyd med forslagene som sikrer at leietakere kan bo lenger i boligen de leier.
– Mandatet til Husleielovutvalget er å foreslå tiltak som øker botryggheten. Det er særlig viktig for mennesker som er leietakere over lang tid og ikke har særlig mulighet til å eie egen bolig. Også barn i husstander som leier over lengre tid bør ha muligheten til å slippe å flytte ofte, med alt det innebærer av endringer i skolekrets og sosialt liv.
Husleielovutvalget har jobbet med endringer til husleieloven siden 2023. Innstillingen de leverte 31. januar, har høringsfrist 30. april 2024. Den neste delrapporten, med flere forslag, kommer 15. oktober, og målet er at en ny lov skal vedtas før stortingsvalget i 2025.