
Onsdagsutsynet uke 14
Uken som var:
Norges Bank utsatte rentekuttet
På rentemøtet i forrige uke holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Slik sentralbanken nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten «mest sannsynlig» settes ned i løpet av året.
Norges Banks prognose for styringsrenten fremover er oppjustert med om lag ett rentekutt mindre siden forrige prognose i desember. Rentebanen fra mars indikerer om lag to rentekutt i år, og påfølgende to til tre rentekutt i 2026 og en styringsrente tilsvarende i overkant av 3,0 prosent mot slutten av 2028.
Norges Bank oppga følgende begrunnelse for utsettelsen: «Prisveksten har tiltatt de siste månedene og vært klart høyere enn ventet, og lønnsveksten i fjor ble høyere enn anslått. Det kan tilsi at prisveksten fremover blir høyere enn vi tidligere har sett for oss. Den økonomiske aktiviteten falt mot slutten av fjoråret og var lavere enn ventet, men bedriftene i vårt regionale nettverk melder om høyere aktivitet i vinter. Samtidig har arbeidsledigheten falt litt og vært lavere enn ventet». Sentralbankens anslag for kjerneinflasjonen i 2025 er oppjustert nokså betydelig, fra 2,7 prosent i desember til 3,4 prosent nå i mars.
At Norges Bank nå holder renten i ro til tross for at de var usedvanlig tydelige på rentekutt i januar, er en påminnelse om at den økonomiske situasjonen er usikker og skjør. Færre rentekutt og økt usikkerhet kan bety brems i den spede bedringen vi har sett i nyboligmarkedet den siste tiden. Boligbyggingen i Norge er på rekordlave nivåer, og det er ingen utsikter til noen rask rekyl.
Norges Bank valgte å sette hensynet til inflasjon og økonomisk stabilitet før forutsigbarhet om renta denne gangen. Det er ikke overraskende, og det var nok også det riktige å gjøre denne gangen.
Enighet i lønnsoppgjøret
Mandag denne uken kom LO og NHO til enighet i mellomoppgjøret 2025. Avtalen som innebærer en samlet lønnsvekst på 4,4 prosent. En større andel av lønnsoppgjøret skal forhandles lokalt på den enkelte arbeidsplass. Utfallet er én tidel lavere enn anslaget i Norges Banks pengepolitiske rapport fra forrige uke. Det betyr at resultatet neppe endrer på sentralbankens vurdering av inflasjonsutsiktene og renten i inneværende år.
Uken som kommer:
Boligpriser fra Eiendom Norge
Torsdag denne uka publiserer Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for mars. Så langt i år har boligprisene vokst kraftig, med hele 2,3 prosent, sesongjustert.
Vi forventer at den sterke boligprisutviklingen fortsatte i mars, og anslår at boligprisene økte 0,8 prosent fra februar, sesongjustert. Det tilsvarer anslagsvis en økning på 1,2 prosent uten justering for sesongvariasjoner.
Den sterke boligprisveksten hittil i år skyldes en kombinasjon av faktorer. Lettelser i egenkapitalkravet ved årsskiftet, høy lønnsvekst og økt kjøpekraft i fjor, samt forventninger om lavere renter, har alle bidratt til å løfte boligmarkedet. Lettelsene i egenkapitalkravet er riktignok av midlertidig karakter, men vil trolig fortsette å påvirke markedet litt til. Utsiktene til reallønnsvekst i år vil også kunne gi ytterligere støtte til boligprisene.
Samtidig vil utsikter til litt færre rentekutt den siste tiden trolig virke i motsatt retning. I NBBLs Boligmarkedsbarometer for mars uttrykte husholdningene økt skepsis til renteutsiktene. Andelen som tror på rentekutt det neste året, er halvert siden årsskiftet, og et flertall forventer nå uendrede boliglånsrenter. Til tross for dette, har nordmenn fortsatt sterk tro på videre boligprisvekst. Det er et signal om at optimisme i markedet fortsatt er til stede, selv om renteforventningene har blitt mer avdempet.
Hilde Midsem
Sjeføkonom i NBBL
Tlf. 984 886 43