BONORD har gjort 100 utleieboliger om til borettslag og selger de 20 år gamle to- og treromsleilighetene for rundt 46.000 kroner per kvadratmeter. Det er godt under snittprisen i Tromsø, som har landets nest høyeste boligpriser.

– I siste trinn ble den første leiligheten solgt nesten før den ble lagt ut, og i alt er 31 av 40 boliger av det siste prosjekt solgt, sier administrerende direktør i BONORD, Kurt Figenschau.

Han mener dette viser at utbyggere og politikere må bygge boliger folk flest har råd til, og ikke bare dyre leiligheter for 50-åringer. I tillegg savner han en tydelig boligpolitikk i Tromsø og nasjonalt, med politikere som kjenner bransjen.

– Vi trenger politikere som skjønner at mange av samfunnets utfordringer er knyttet til bolig, og at om vi sørger for å løse dette, så løser vi også underliggende utfordringer.

Tromsø er nest verst på kjøpekraftindeksen som NBBL nylig lanserte. I 2010 hadde den typiske førstegangskjøperen i Tromsø råd til 23,6 prosent av leilighetene, mens i 2019 var dette tallet sunket til 6,7 prosent. Det er et svært dramatisk fall.

Nå ber BONORD om at utbyggere og politikere går sammen og bygger flere boliger som folk flest har råd til.

– For å få boligprisene ned må det bygges mer. Vi ønsker felles dugnad med utbyggere og politikere for å bygge for flere grupper enn de det gjøres for i dag, sier Figenschau.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen uttalte nylig til iTromsø at det bør bygges flere små leiligheter på 20-30 kvadratmeter. Toppsjefen i BONORD mener det ikke er en god nok løsning.

– Å bare bygge små toroms er ikke en løsning. Da får du en pris på 100.000 kroner per kvadrat. Vi kan ikke bygge alt nært sentrum. Vi må bygge ute i bydelene, avslutter Figenschau.