BOB planlegger verdens første nullutslippsbydel

BOB ønsker å bygge en utslippsfri kanalby i tre i Bergen. (Foto: BOB)
Bergen trenger 15.000 nye boliger de neste ti årene. BOB ønsker å bygge verdens første bærekraftige kanalby med 1500 boliger laget av tre. Prosjektet har fått det fengende navnet «Trenezia».

Adm. direktør i BOB, Terje W. Gilje, presenterte Trenezia under NBBLs boligpolitiske konferanse 13. juni. Ingen andre steder i verden lages det en bærekraftig treby i en så stor skala.

Trenezia er designet av en av verdens ledende kontorer innen trearkitektur, nemlig Londonbaserte Waugh Thilstleton Architects. Bydelen vil bygges på Store Lungegårdsvann og utformes som en kanalby med en promenade som knytter flere bydeler sammen. Nabolaget skal legge til rette for deling og sirkulærøkonomi. Dersom det er politisk vilje for prosjektet, kan de første beboerne flytte inn allerede i 2026.

For å skape en utslippsfri bydel må det utvikles nye løsninger på en rekke områder, bl.a. innen energiforsyning og avfallshåndtering. Trenezia skal derfor utvikles i samarbeid med BIR og BKK, som er samarbeidspartnere i næringsklyngen Proptech Innovation, og Klimapartner Hordaland.

Les mer på BOBs nettsider.