Syv av ti forventer høyere boliglånsrente

Christian Frengstad Bjerknes mener det er betryggende at en stor andel av befolkningen tror at renta kommer til å øke (foto: Nadia Frantsen).
Husholdningene tror at perioden med historisk lave renter går mot slutten. Dette kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjennomført for NBBL hvor 71 prosent svarer at de tror boliglånsrenten vil øke de neste 12 månedene.

- Norges Bank minner stadig om at renten skal «normaliseres», men det er syv år siden det faktisk var en renteøkning. Det er derfor betryggende at en så stor andel av befolkningen nå tror at boliglånsrenta vil øke, fordi mye tyder på at det er alvor denne gang. Samtidig er det et tankekors at den yngre generasjon, som typisk har størst gjeldsbelastning og rammes hardes, er de som har minst tro på renteøkning, sier Christian Frengstad Bjerknes, seniorrådgiver NBBL.

Hvor hardt rammer renteoppgangen lommeboken din?

Det er fornuftig å ha et bevisst forhold til hvordan månedlige utgifter øker. Men mange beregninger tar ikke høyde for at effekten av en renteøkning dempes både av rentefradraget og annuitetsprinsippet. Så det er ikke gitt at din månedlige likviditet reduseres tilsvarende den økte rentekostnaden, forklarer Bjerknes.

Tabellen under viser effekten av en renteøkning på 1 prosentpoeng, gitt 25 års annuitetslån og rentefradrag på 23 prosent.

- Kanskje er det litt overraskende å se at et rentehopp på 1 prosentpoeng kun øker de månedlige utgiftene med 311 kroner per million du skylder. Men husk at du samtidig reduserer egen sparing, sier Bjerknes.

NBBLs tips til deg med boliglån:

1.    Prut på renten eller bytt bank. Sjekk hvilken rentnte du bør ha på finansportalen.no.
2.    Er du bekymret for renteøkninger, bind renten på hele eller deler av boliglånet.
3.    Budsjett over privatøkonomien gir oversikt og gjør det lettere å se hva du kan spare.
4.    Benytt dagens lave rente til å bygge deg opp en buffer i husholdningsbudsjettet. 

For mer informasjon:

Christian Frengstad Bjerknes, seniorrådgiver NBBL
Mobil:    970 40 963
Mail:    cb@nbbl.no

Om undersøkelsen

Et representativt utvalg på 1002 respondenter ble stilt følgende spørsmål: «Sammenlignet med i dag, hvordan tror du rentene på boliglån vil være om 12 måneder?»

Undersøkelse er gjennomført av Opinion og har en feilmargin på 1,4-3,1 %.

 


Borettslagenes Sikringsordning

Sov bedre om natten!

Borettslagenes Sikringsordning gjør det økonomisk trygt å bo i borettslag.


Les mer