Stor interesse for møte om boligkvalitet

100 deltagere på NBBLs frokostmøte om boligkvalitet fikk med seg spennende innledninger og god debatt (foto: nyebilder.no).
Fører forenklinger i byggereglene til at boligkvaliteten går utfor stupet? Nei, var konklusjonen på NBBLs frokostmøte 22. november . Her møttes politikere, boligbyggere og arkitekter. Men det var uenighet om hvor viktig statlige reguleringer er for å bygge gode boliger. Se bilder fra møtet her.

Det er svært mange beslutningstakere som bestemmer boligkvaliteten. NBBLs Ketil Krogstad stilite spørsmål ved hvem som bør bestemme hva når det kommer til boligkvalitet.  Hva er en riktig balanse mellom myndigheter og marked. Hva skal storsamfunnet ta ansvar for, og hva kan boligbygger og boligkjøper selv få definere av kvalitetskrav? 

Har TEK17 for kompliserte og for mange krav? spurte Ketil Krogstad i sin innledning.

- Vi er opptatt av effektivisering i TEK17, men ikke forenklinger som gir dårligere boligstandard, sa Egil Skavang fra Arkitektbedriftene i sin innledning til til debatten. - Arkitektene har et stort ansvar med å levere gode boliger, funksjonelle bygg for en langvarig utvikling av samfunnet. 

Konsernsjef i Obos Daniel K. Siraj brukte Obos' sitt Kværnerbyen i Oslo som eksempel på at boligbyggere ikke trenger tekniske forskrifter for å bygge gode boliger. - Kværnerbyen er bygd etter flere TEKer og vi har ikke bare fulgt kommunale krav. Vi ville ikke bygge så dårlig, sa han i sin innledning. Han mente også at  klimavennlige og smarte byer ikke løses ikke av TEK, men av ambisiøse utbyggere og kommuner.

Aslak Bonde var konfransier og ledet debatten. Han stilte inngående spørsmål om hvor detaljert politikere bør regulere boligkvalitet. 

- Regelverk må være noe å strekke seg etter. Og politikerne bør være opptatt av de store linjene, ihvertfall på nasjonalt nivå, mente Arbeiderpartiets Siri Gåsemyr Staalesen.

TEK17 bør være «gulvet» og kommunene bør få stor tillit til at de selv legger til rette for gode boligområder. En og samme løsning passer ikke i alle kommuner, sa Mari Holm Lønseth fra Høyre.

Daniel K. Siraj stilte spørsmålet om vi får sosialt holdbare byer hvis vi bare fortetter midt i sentrum i byene? 

Vi må ha en differensiert boligbygging i ulike områder, mente Egil Skavang.

NBBLs adm. direktør åpnet frokostmøtet på Grand Hotel.

God stemning blant publikum og innledere

 


Gi din vurdering: Article Rating

Borettslagenes Sikringsordning

Sov bedre om natten!

Borettslagenes Sikringsordning gjør det økonomisk trygt å bo i borettslag.


Les mer