Lettere med heis

- For mange vil hverdagen være lettere og jeg håper flere borettslag ser nytten av å etterinstallere heis, forteller Karoline Berg Maus.
Etterinnstallering av heis i borettslag - muligheter og løsninger
Hun har vært rådgiver og prosjektleder i NBBLs utredningsprosjekt om heis i borettslag, men mangler selv heis der hun bor.
 
- 90% av alle boliger i lavblokker rundt om i Norge mangler heis. Med lavblokker menes blokker med inntil 4 etasjer. Årsaken til heismangelen er at disse lavblokkene ble bygget i en tid da det ikke var påkrevd med heis i denne bebyggelsen, forklarer Berg Maus.
 
Boligkjøpere priser heis høyt
I dagens Aftenposten forteller forsker Per Medby fra NIBR at han tror han har funnet svaret på hvor mye vi verdsetter heis ved boligkjøp. Les artikkelen her.
   
Etterspurt av boligkjøpere
Kravene til heis har imidlertid endret seg. Nye byggeforskrifter krever nå at alle nye boliger med 3 etasjer eller mer, bygges med heis. Likevel er det ikke noe krav om etterinstallering av heis i eksisterende bebyggelse.
 

- I løpet av de siste 20 årene har det blitt etterinstallert 200 heis er i borettslag. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det har faktisk gitt beboere i 3000 boliger en lettere hverdag, understreker Berg Maus.

Hun mener det er viktig at borettslag fortsetter å etterinstallere heis av to hovedgrunner.

- Først det selvsagte. Heis er avgjørende for å gjøre boligen tilgjengelig både for unge og eldre. Selv om det kan oppfattes som et praktisk tilleggsgode for en del unge mennesker med god helse, er det fullstendig avgjørende for en rullestolbruker eller 80-åring som er dårlig til bens. Dessuten er viktig å huske på at heis kan øke verdien på boligene i borettslaget nettopp fordi det er etterspurt av mange boligkjøpere, avslutter Berg Maus.

Borettslagenes Sikringsordning

Sov bedre om natten!

Borettslagenes Sikringsordning gjør det økonomisk trygt å bo i borettslag.


Les mer